Kroppkakor från Pluras Husman
Kokbok

Kroppkakor från Pluras Husman

6 tEnkelt
117,90 kr
4 portioner20,58 kr per portion
Grunden i kroppkakor är att de skall ätas tillsammans med alla goda vänner! Kroppkakor är en klassisk rätt som smaksätts med rökt fläsk och serveras med härligt syrligt lingonsylt.

2 kgPotatis Fast
250 gRökt Sidfläsk Bit
0,5 dlVetemjöl
0,5 stGul lök
1 mskKryddpeppar Hel
Instruktioner
1

Dagen innan: Tärna fläsk och lök i ca 3x3 mm kuber dagen innan kroppkakorna ska ätas. Ev. extra salt beroende på fläskets sälta. Blanda fläsk och lök med kryddpeppar och låt stå kallt över natten.

Dagen D: stek fläsk och lökblandningen. Ställ åt sidan. Skala potatisarna. Koka hälften av potatisen och låt svalna. Riv den råa potatisen den med den rivskivan som gör mos. Ta fram en ren kökshandduk och krama ur den rivna potatisen ordentligt. Med ordentligt menas att det skall se ut som fibrer i handduken. Spara en del av vätskan ifall smeten behöver blötas upp lite. Riv eller pressa den kokta potatisen. Blanda ihop den rivna potatisen med den kokta samt vetemjölet. Du skall nu ha en smet som är fast men formbar.

Fyll spisen med stora grytor. Fyll grytorna till 3/4 med vatten och salta som pastavatten, m.a.o. generöst. Platta ut smet i handflatan och lägg i en klutt med fläskblandningen, forma nu till en boll som har lika tjocka potatisväggar runt om, ca 5 mm. Kroppkakan skall ha en omkrets mittemellan en pingisboll och en tennisboll.

När du har rullat hela bänken full med kroppkakor så nedsänk dessa försiktigt i det nu sjudande vattnet. När de flyter upp så låt de sjuda i ca 15–20 min. Servera de nykokta kroppkakorna med skirat smör och lingonsylt, de riktiga konnässörerna kan även tänka sig grädde och senap (som en riktig ölänning). Det är också att rekommendera kroppkakorna uppstekta i smör. Halvera dem då och stek i smör, samma tillbehör som ovan rekommenderas.

"Pluras Husman" är skriven av Plura Jonsson och ges ut av Norstedts. Boken är fotograferad av Pepe Nilsson.