Gå vidare till huvudinnehåll
Grillad oxfilé med gratinerad potatis sparris, squash och rödvinssås

Grillad oxfilé med gratinerad potatis sparris, squash och rödvinssås

1 t 30 minEnkelt
725,10 kr
4 portioner 134,15 kr per portion
Grillad oxfilé med gratinerad potatis sparris, squash och rödvinssås

150 gRiven Gratängost
1 kgPotatis
0,5 dlRåsocker Strö
4 dlRött matlagningsvin
4 dlCreme Fraiche Naturell
0,5 dlGrillolja Vitlök
0,5 dlBBQ-Sås
300 gZucchini
200 gSparris Färsk
700 gOxfilé
0,5 stRosmarin - färsk
54 gBearnaisesås Påse
Instruktioner
1

Putsa oxfilén och marinera minst en timme innan tillagning. Ta upp oxfilén, torka av den. Om den är ojämn i formen behöver den bindas upp. Salta och peppra. Grilla oxfilén på hög värme så att den får fin yta. Låt den långsamt grillas under lock på svag värme i ca 40 minuter (vänd filén ca var tionde minut) till en innertemperatur på 55-60°C. Låt köttet vila 15 min lindat i smörpapper innan det skärs upp.

Oxfiléen går att bryna runt om i vanlig stekpanna. Tillaga sedan i ugn, 120°C ca 40 min, innertemperataur 55-60°C. Låt köttet vila 15 min innan det skärs upp.

Tvätta potatisarna, stick ett hål i skalet, baka i ugnen ca. 40 min, 200°C, tills de är mjuka. Låt potatisarna svalna. Blanda cremé fraiche med såsmix, uteslut vattnet från tillagningsinstruktionerna för såsen. Dela potatisarna på mitten och gröp ur innehållet. Blanda med bearnaisesåsen och lägg tillbaka blandningen i potatisarna. Så här långt går det att förbereda om potatisen förvaras i kylskåp över natten.

Ställ halvorna på plåt och toppa med riven ost. Gratinera i ugn ca 10 min i 200°C. Koka ner rödvinet med rosmarinen tills hälften av vätskan återstår. Häll i BBQ Sauce Original och socker. Koka ihop och smaka av. Såsen kan förberedas dagen innan och förvaras i kylskåp och sedan värmas vid servering. Om den är tjock, späd med vatten. Skär av ändarna på sparrisen, koka i lättsaltat vatten några minuter. Häll av vattnet och pensla på Grilloil Garlic. Dela squashen på mitten, skär sedan skivor på längden. Pensla på grillolja på båda sidor. Så här långt kan man förbereda dagen innan, förvara grönsakerna i kylskåp tills de ska grillas. Grilla grönsakerna på båda sidorna.