Gå vidare till huvudinnehåll
Falafel med klyftpotatis och tomatsås
Mari Bergman

Falafel med klyftpotatis och tomatsås

45 minEnkelt
174,80 kr
4 portioner 11,43 kr per portion
Ett fantastiskt gott recept på falafel med klyftpotatis och smakrik tomatsås. Falafelsmeten kan tillredas i förväg. Tänk då på att förvara falafelsmeten i kylskåp. Tips, stek gärna falafeln i rikligt med olja så minskar risken att bollarna fastnar i stekpannan. <a href="/matkassar/mathems-matkasse-barn-familj">(MatHems familjekasse v35 2017)</a>

Falafel
3 mskOlivolja
1 stFalafelmix
4 dlVatten
Tomatsås
1 dlVatten
500 gKrossade Tomater
2 mskTomatpuré
1 tskBasilika - torkad
1,5 mskGrönsaksbuljong
0,5 stGul lök
1 krmSvartpeppar Malen
1 krmSalt
1 mskVit balsamvinäger
1 klyftaVitlök Vanlig
1 mskOlivolja
Potatis
1 krmSalt
2 mskOlivolja
700 gPotatis
Tillbehör
0,5 stHuvudsallat
200 gTomater
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Potatis: Skölj och klyfta potatisen. Lägg på en plåt och tillsätt olja samt salt efter smak. Blanda om ordentligt och rosta i ugn i ca 40 min.

3

Falafel: Koka upp vattnet och blanda med falafelmixen. Låt stå i ca 20 min.

4

Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja tillsammans med basilika i en kastrull utan att det tar färg.

5

Tillsätt tomatpuré och balsamvinäger och fräs i 10 sek under omrörning. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljong och låt såsen småputtra under lock i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.

6

Falafel: Rulla ca 20 st bollar av falafelsmeten med vattensköljda händer. Lägg bollarna på en skärbräda.

7

Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek falafelbollarna på medelvärme i ca 5-7 min tills de har en fin gyllenbrun stekyta.

8

Tillbehör: Skölj och strimla sallad och skölj och skiva tomaterna. Lägg upp i en skål.

Servera falafeln med klyftpotatis, tomatsås och sallad.

Näringsvärde: 696 kcal. 31 g protein, 21 g fett, 79 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijn Wexell