Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Falafel | ||
3 msk | Olivolja | |
1 st | Falafelmix | |
4 dl | Vatten | |
Tomatsås | ||
1 dl | Vatten | |
500 g | Krossade Tomater | |
2 msk | Tomatpuré | |
1 tsk | Basilika - torkad | |
1,5 msk | Grönsaksbuljong | |
0,5 st | Gul lök | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
1 krm | Salt | |
1 msk | Vit balsamvinäger | |
1 klyfta | Vitlök Vanlig | |
1 msk | Olivolja | |
Potatis | ||
1 krm | Salt | |
2 msk | Olivolja | |
700 g | Potatis | |
Tillbehör | ||
0,5 st | Huvudsallat | |
200 g | Tomater |
Sätt ugnen på 200 grader.
Potatis: Skölj och klyfta potatisen. Lägg på en plåt och tillsätt olja samt salt efter smak. Blanda om ordentligt och rosta i ugn i ca 40 min.
Falafel: Koka upp vattnet och blanda med falafelmixen. Låt stå i ca 20 min.
Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja tillsammans med basilika i en kastrull utan att det tar färg.
Tillsätt tomatpuré och balsamvinäger och fräs i 10 sek under omrörning. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljong och låt såsen småputtra under lock i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.
Falafel: Rulla ca 20 st bollar av falafelsmeten med vattensköljda händer. Lägg bollarna på en skärbräda.
Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek falafelbollarna på medelvärme i ca 5-7 min tills de har en fin gyllenbrun stekyta.
Tillbehör: Skölj och strimla sallad och skölj och skiva tomaterna. Lägg upp i en skål.
Servera falafeln med klyftpotatis, tomatsås och sallad.
Näringsvärde: 696 kcal. 31 g protein, 21 g fett, 79 g kolhydrater.
Bild:
Sanna Livijn Wexell
1 Falafelmix Glutenfri EKO 200g Ewalie
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt