Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Maräng | ||
3 st | Ägg | |
1,5 dl | Strösocker | |
1,5 tsk | Vaniljpulver | |
Garnering | ||
2 tsk | Vaniljsocker | |
4 dl | Vispgrädde | |
3 st | Banan | |
Sockerkaksbotten | ||
1,5 dl | Strösocker | |
2,5 dl | Vetemjöl | |
190 g | Smör | |
1 dl | Standardmjölk | |
3 st | Ägg | |
3 tsk | Bakpulver |
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt en äggula i taget under fortsatt vispning.
Blanda bakpulver och mjölk i en kopp och häll ner i äggblandningen. Sikta sedan ner mjölet i smeten och blanda in det ordentligt.
Klä en rektangulär ugnsfast form, cirka 35 x 25 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i ett jämnt lager över hela formen.
Maräng:
Vispa äggvitorna till marängen till ett hårt skum och tillsätt därefter socker och vaniljpulver lite i taget under fortsatt vispning. Bred försiktigt ut marängen ovanpå sockerkakssmeten.
Grädda i nedre delen av ugnen tills marängen fått en lite gyllenbrun färg, cirka 40 minuter.
Upprepa punkt 1–6 ovan så att du får två bottnar. Om du har två formar och en ugn med varmluftsfunktion kan du grädda båda samtidigt, men värm då ugnen till 160 grader istället. Låt bottnarna svalna helt.
Vispa grädden med vaniljsockret i en bunke och skär bananerna i 5 mm tjocka skivor. Bred ut grädden på den ena bottnen, fördela bananerna över och avsluta med att lägga nästa botten ovanpå.
Kakan går jättebra att frysa, bottnarna tinar snabbt!
Bild:
Frida Wismar
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla