Klassisk moussaka
Mari Bergman

Klassisk moussaka

1 tEnkelt
255,60 kr
4 portioner32,32 kr per portion
Moussakan är kanske mest förknippad med Grekland men äts flitigt runt om i hela balkan och mellanöstern. Gratängens grundpelare är aubergine och köttfärs som kombineras med krossade tomater, lök, ostsås och en hel del härliga kryddor. Moussakan fungerar utmärkt att laga någon dag i förväg då den håller sig bra i kylen i 3-4 dagar. Man kan även laga köttfärssåsen i förväg för att spara tid och reducera momenten under tillredningstillfället.

Sallad
125 gKörsbärstomater
1 tskBalsamvinäger
0,5 stGurka
30 gSalladsmix
1 mskOlivolja
Ostsås
2 mskMat & Bak Smör
50 gRiven Ost
2 mskVetemjöl
1 krmSalt Fint
3 dlMjölk
1 stÄgg
1 krmSvartpeppar Malen
Moussaka
2 stAubergine
1 krmSvartpeppar Malen
2 mskKöttbuljong
1 mskOlivolja
1 dlVatten
500 gKöttfärs - Nöt
2 krmKanel Malen
2 stGul lök
0,5 tskChiliflakes
390 gKrossade Tomater
2 tskBalsamvinäger
3 mskTomatpuré
3 klyftaVitlök Vanlig
0,5 tskSalt Fint
0,5 tskTorkad oregano
Instruktioner
1

Värm ugnen till 175 grader.

2

Moussaka: Skölj och skär auberginen i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över salt. Låt ligga ca 15 min.

3

Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs färsen genomstekt. Tillsätt lök, vitlök, kanel, chiliflakes, oregano och fräs ytterligare i ca 2 min.

4

Tillsätt balsamvinäger, krossade tomater, vatten, tomatpuré och köttbuljong/fond. Låt såsen puttra i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.

5

Stek aubergineskivorna i olja i en stekpanna ca 2 min/ sida.

6

Ostsås: Smält smöret i en kastrull och vispa ut mjölet. Tillsätt mjölk och låt såsen koka upp under omrörning. Vänd ner äggula och riven ost. Salta och peppra.

7

Moussaka: Ta fram en ugnsform och varva ostsås, aubergineskivor och köttfärssås. Toppa med ostsås och resten av den rivna osten. Gratinera i ugn i ca 30 min.

8

Sallad: Skölj sallad, gurka och tomat. Skiva gurkan och dela tomaterna på mitten. Blanda med salladen i en skål. Ringa över lite olja och balsamvinäger.

Servera moussakan med sallad vid sidan av.

Näringsvärde: 675 kcal, 44 g protein, 44 g fett, 25 g kolhydrater

Bild:

Nurlan Emir