Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Moules | ||
1 krm | Svartpeppar | |
2 msk | Fiskfond | |
0,5 st | Fänkål Färsk | |
1 kg | Frysta Blåmusslor | |
6 msk | Misopasta | |
100 g | Tofu | |
1 msk | Rapsolja | |
1 krm | Salt | |
2 st | Schalottenlök | |
0,5 dl | Vitvinsvinäger | |
0,5 st | Lime | |
2 klyfta | Vitlök Vanlig | |
1 tsk | Chiliflakes | |
1 l | Vatten | |
Topping | ||
2 msk | Bovete Helt | |
25 g | Salladslök | |
0,5 st | Gräslök - färsk |
Topping: Häll bovetet i en stekpanna och rosta på låg värme i ca 20 min. Skaka pannan lite då och då.
Finstrimla gräslök och salladslök och lägg i skålar, ställ åt sidan.
Moules: Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig slängs.
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Finhacka fänkål. Fräs mjuk i oljan utan att det tar färg. Tillsätt blåmusslorna och häll på vinäger, fond och hälften av vattnet. Lägg på ett lock och låt koka i 2-3 min, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Släng de musslor som inte öppnat sig.
Lyft ur musslorna och lägg över dem i en skål, ställ åt sidan. Tillsätt resten av vattnet, misopasta och chiliflakes i buljongen. Vispa ut misopastan ordentligt. Låt buljongen sjuda på medelvärme i ca 10 min.
Sila buljongen till en ny kastrull. Smaka av med limesaft och ev. lite salt och peppar.
Bryt tofun i små bitar. Lägg ner tofubitarna och musslorna i buljongen och låt de bli varma.
Servera musslorna och buljongen i djupa skålar. Toppa med salladslök, gräslök och rostat bovete.
Bild:
Roland Persson
1 Svartpeppar Hel 70g Santa Maria
1 Fiskfond 180ml Touch of Taste
1 Rapsolja Kallpressad EKO/KRAV 500ml Garant Eko
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Vitvinsvinäger EKO/KRAV 250ml Garant Eko
1 Chilipeppar Red Hot Flakes 28g Santa Maria
1 Bovete Helt EKO/KRAV Saltå Kvarn