Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Moules | ||
1 krm | Svartpeppar | |
2 msk | Fiskfond | |
0,5 st | Fänkål Färsk | |
1 kg | Frysta Blåmusslor | |
6 msk | Misopasta | |
100 g | Tofu | |
1 msk | Rapsolja | |
1 krm | Salt | |
2 st | Schalottenlök | |
0,5 dl | Vitvinsvinäger | |
0,5 st | Lime | |
2 klyfta | Vitlök Vanlig | |
1 tsk | Chiliflakes | |
1 l | Vatten | |
Topping | ||
2 msk | Bovete Helt | |
25 g | Salladslök | |
0,5 st | Gräslök - färsk |
Topping: Häll bovetet i en stekpanna och rosta på låg värme i ca 20 min. Skaka pannan lite då och då.
Finstrimla gräslök och salladslök och lägg i skålar, ställ åt sidan.
Moules: Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig slängs.
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Finhacka fänkål. Fräs mjuk i oljan utan att det tar färg. Tillsätt blåmusslorna och häll på vinäger, fond och hälften av vattnet. Lägg på ett lock och låt koka i 2-3 min, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Släng de musslor som inte öppnat sig.
Lyft ur musslorna och lägg över dem i en skål, ställ åt sidan. Tillsätt resten av vattnet, misopasta och chiliflakes i buljongen. Vispa ut misopastan ordentligt. Låt buljongen sjuda på medelvärme i ca 10 min.
Sila buljongen till en ny kastrull. Smaka av med limesaft och ev. lite salt och peppar.
Bryt tofun i små bitar. Lägg ner tofubitarna och musslorna i buljongen och låt de bli varma.
Servera musslorna och buljongen i djupa skålar. Toppa med salladslök, gräslök och rostat bovete.
Använder du frysta musslor gör så här: Lägg de frysta musslorna i den varma grytan när du har förberett basen. Du behöver inte tina musslorna innan. Frysta musslor släpper ut lite extra vätska när de tinar, vilket ger mer smak till buljongen.
Bild:
Roland Persson
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Fiskfond 180ml Touch of Taste
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Vitvinsvinäger EKO/KRAV 250ml Garant Eko
1 Chilipeppar Red Hot Flakes 28g Santa Maria
1 Bovete Helt EKO/KRAV Saltå Kvarn