Skip to main content
Fläskfilégryta med kantareller och lingon
Mari Bergman

Fläskfilégryta med kantareller och lingon

45 minMedium
358,10 kr
4 portions 64,39 kr per portion
En mustig gryta med fläskfilé, svamp och lingon. Använd gärna svamp i säsong.
Ingredients
Gryta
200 gMorötter
200 gRotselleri
250 gRöd Steklök
3 cloveVitlök
500 gFläskfilé
1 tbspOlivolja
2 tbspSmör
0,5 tspSalt
3 krmSvartpeppar
1 tspRosépeppar
0,5 tspLökpulver
0,5 tspTimjan - torkad
2 dlRött matlagningsvin
4 dlVatten
5 dlVispgrädde
2 tbspOxfond
2 tspKinesisk soja
1 tbspSenap Skånsk
150 gKantareller
50 gLingon Fryst
Instructions
1

Skala och skär morötter och rotselleri i mindre bitar. Skala steklöken och vitlöken. Grovhacka vitlöken.

2

Ansa fläskfilén från hinnor och skär den i 1 cm breda skivor. Salta och peppra köttet runt om.

3

Hetta upp olivolja och smör i en stor tjockbottnad gryta. Bryn köttet runt om på hög värme. Stek lite i taget så att köttet inte kokar. Lägg över köttet på en tallrik.

4

Tillsätt lite mer olja och smör i grytan och fräs grönsaker, lök och vitlök tillsammans med krossad roséppar, lökpulver och timjan i ca 5 minuter.

5

Tillsätt vin, vatten, grädde, fond, soja och senap. Koka upp och sänk sedan värmen, sjud grytan under lock i ca 20 minuter.

6

Förväll kantarellerna i en stekpanna. Tillsätt en klick smör i slutet och låt kantarellerna få lite färg. Salta och peppra efter smak.

7

Lägg tillbaka köttet i grytan och låt det puttra klart i ca 5 minuter. Smaka av grytan med salt och peppar.

8

Toppa grytan med de stekta kantarellerna och lite färska eller frysta lingon.

Servera gärna grytan med kokt eller pressad potatis.

Photo:

Susanna Blåvarg