Vegetarisk Jansson frestelse
Mia Troberg

Vegetarisk Jansson frestelse

1 tEnkelt
101,90 kr
6 portioner10,86 kr per portion
Alger ersätter ansjovis i denna variant av Janssons frestelse. Fin ersättning för en klassisk Jansson till ett julbord.

3 stGul lök
1 dlAlger Arame
2 mskStröbröd
2 krmSalt Fint
14 stPotatis Fast
5 mskMat & Bak Smör
5 dlHavrebaserad matlagning
Instruktioner
1

Blötlägg algerna i hett vatten. Sätt ugnen på 200 grader.

2

Hacka löken och mjukstek lätt i 2 msk av smöret.

3

Skala och strimla potatisen i tunna stavar.

5

Smörj en djup gratängform. Lägg i en tredjedel av potatisen, strö en pytteliten nypa salt över, bred ut hälften av den stekta löken och hälften av algerna och en tredjedel av grädden. Gör om ovanstående moment i ytterligare ett lager.

6

Avsluta med ett lager potatis och häll över resten av grädden. Strö över en pytteliten nypa salt samt ströbröd. Klicka på resten av smöret.

7

Grädda i ca 1 timme men den kan behöva lite längre tid beroende på potatissort. Den skall vara ordentligt hopkokad och ha en krispigt brun yta.

Bild:

Linnea Swärd