Moules med miso och rostat bovete
Mari Bergman

Moules med miso och rostat bovete

30 minEnkelt
395,65 kr
4 portioner42,20 kr per portion
Musslor är godast färska och kan varieras i det oändliga. Vackra är dom också. Med en touch av japan tar miso och tofu musslorna till en ny nivå. Se alla våra klimatberäknade recept här. CO2e/portion: 0,11

Moules
1 krmSvartpeppar
2 mskFiskfond
0,5 stFänkål Färsk
1 kgFrysta Blåmusslor
6 mskMisopasta
100 gTofu
1 mskRapsolja
1 krmSalt Fint
2 stSchalottenlök
0,5 dlVitvinsvinäger
0,5 stLime
2 klyftaVitlök Vanlig
1 tskChiliflakes
1 lVatten
Topping
2 mskBovete Helt
25 gSalladslök
0,5 stGräslök - färsk
Instruktioner
1

Topping: Häll bovetet i en stekpanna och rosta på låg värme i ca 20 min. Skaka pannan lite då och då.

2

Finstrimla gräslök och salladslök och lägg i skålar, ställ åt sidan.

3

Moules: Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig slängs.

4

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Finhacka fänkål. Fräs mjuk i oljan utan att det tar färg. Tillsätt blåmusslorna och häll på vinäger, fond och hälften av vattnet. Lägg på ett lock och låt koka i 2-3 min, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Släng de musslor som inte öppnat sig.

5

Lyft ur musslorna och lägg över dem i en skål, ställ åt sidan. Tillsätt resten av vattnet, misopasta och chiliflakes i buljongen. Vispa ut misopastan ordentligt. Låt buljongen sjuda på medelvärme i ca 10 min.

6

Sila buljongen till en ny kastrull. Smaka av med limesaft och ev. lite salt och peppar.

7

Bryt tofun i små bitar. Lägg ner tofubitarna och musslorna i buljongen och låt de bli varma.

8

Servera musslorna och buljongen i djupa skålar. Toppa med salladslök, gräslök och rostat bovete.

Bild:

Roland Persson