Citronmousse med hallonsås, glass, kaksmulor och maräng
Mari Bergman

Citronmousse med hallonsås, glass, kaksmulor och maräng

4 tEnkelt
305,60 kr
4 portioner14,92 kr per portion
En himmelsk dessert med syrlig mousse, len hallonsås, söt vaniljglass och crunchig topping med kaksmulor och maränger. En fullträff för både stora och små. Perfekt Nyårsdessert till nyårsmenyn!

Topping
20 gMaränger
0,25 stMynta - färsk
2 stCookies
Hallonsås
250 gHallon Frysta
3 mskFlorsocker
Glass
460 mlVaniljglass
Citronmousse
1 stCitron - Eko
0,8 dlStrösocker
1 dlLemon Curd
2 stÄgg
1 tskGelatinpulver
0,3 krmFlingsalt
1,3 dlVispgrädde
Instruktioner
1

Citronmousse: Blötlägg gelatinbladen (2 st) i en skål med vatten eller blanda gelatinpulvret med 1 msk vatten och låt svälla 5 min.

2

Separera äggulor och äggvitor och lägg i varsin skål.

3

Vispa samman äggulor med hälften av sockret vitt och pösigt. Tillsätt salt och lemoncurd och vispa samman snabbt till en slät konsistens.

4

Vispa äggvitorna med resten av sockret till en maräng.

5

Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i en kastrull tillsammans med 1 msk vatten. Eller blanda det svällda gelatinpulvret med 1 msk vatten i kastrullen. Låt smälta på svag värme. Tillsätt citronskal och citronsaft och vänd sedan ner försiktigt i ägg-och lemoncurdsmeten. Blanda väl och låt svalna.

6

Vispa grädden och vänd försiktigt ner i den svala citronkrämen. Avsluta med att vända ner marängen till en fluffig mousse.

7

Fördela moussen i portionsglas och låt stå i kylen i minst 4 tim men gärna över natten.

8

Hallonsås: Lägg frysta hallon och florsocker i en kastrull och värm på spisen. Mixa sedan till en sås med hjälp av en stavmixer.

9

Passera såsen genom en finmaskig sil. Ställ kallt till servering.

10

Topping: Baka kakorna i ugnen på 160 grader i ca 20 min.

11

Montering: Ta ut moussen ur kylen och ringla över hallonsås. Lägg ca 2-3 skopor glass över. Toppa med krossade kakor och maränger. Dekorera med ett myntablad.

Till nyår kan du gärna sätta i en isfackla i varje dessert för en festlig känsla.

Bild:

Nurlan Emir