Gå vidare till huvudinnehåll
Creme Ninon
Fredrik Jonsson

Creme Ninon

30 minEnkelt
245,25 kr
4 portioner 40,37 kr per portion
Fantastiskt god soppa som passar fint att servera till nyårsmiddagen som en del av nyårsmenyn. Tips! Gör gärna soppan dagen innan servering och låt den stå och dra i ett dygn i kylen, smaken på soppan förändras till det bättre och ärtsmaken blir mer tydlig.

1 krmSalt
100 gGul lök
3 dlVispgrädde
0,5 dlStjälkselleri
75 clMousserande vin
15 gGräslök - färsk, ca 1 dl
65 gCitron, ca 0,5 st
5 dlVatten
1 klyftaVitlök Vanlig
4 dlGröna Ärtor Frysta
1 krmVitpeppar Malen
1 mskVetemjöl
50 gSmör
1 stHönsbuljong
Instruktioner
1

Skala och grovhacka löken. Smasha vitlöksklyftan. Smält smöret i en kastrull på svag värme och fräs gul lök och vitlök i smöret, rör om då och då. Salta och peppra.

2

Pudra över mjölet på löken i kastrullen och rör runt.

3

Hacka selleri och häll ned i kastrullen tillsammans med hönsbuljong och grädde. Låt koka upp och därefter sjuda i cirka tio minuter. Var försiktig så att inte grädden kokar över, rör om då och då. Tillsätt 1 msk citronsaft och smaka av med mer salt och vitpeppar.

4

Ta av kastrullen från spisen och häll i de frysta ärtorna, låt stå och dra i några minuter tills de blivit varma, cirka fem min.

5

Mixa soppan slät i en blender och sila därefter av ärtskalen. Smaka av med salt och peppar.

Garnera med färsk gräslök och toppa den gröna ärtsoppan med ½ dl champagne i varje serveringstallrik, ett mycket trevlig inslag om du gör det framför gästen.

Bild:

Emma Mattsson