Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
1 krm | Salt | |
100 g | Gul lök | |
3 dl | Vispgrädde | |
0,5 dl | Stjälkselleri | |
75 cl | Mousserande vin | |
15 g | Gräslök - färsk, ca 1 dl | |
65 g | Citron, ca 0,5 st | |
5 dl | Vatten | |
1 klyfta | Vitlök Vanlig | |
4 dl | Gröna Ärtor Frysta | |
1 krm | Vitpeppar Malen | |
1 msk | Vetemjöl | |
50 g | Smör | |
1 st | Hönsbuljong |
Skala och grovhacka löken. Smasha vitlöksklyftan. Smält smöret i en kastrull på svag värme och fräs gul lök och vitlök i smöret, rör om då och då. Salta och peppra.
Pudra över mjölet på löken i kastrullen och rör runt.
Hacka selleri och häll ned i kastrullen tillsammans med hönsbuljong och grädde. Låt koka upp och därefter sjuda i cirka tio minuter. Var försiktig så att inte grädden kokar över, rör om då och då. Tillsätt 1 msk citronsaft och smaka av med mer salt och vitpeppar.
Ta av kastrullen från spisen och häll i de frysta ärtorna, låt stå och dra i några minuter tills de blivit varma, cirka fem min.
Mixa soppan slät i en blender och sila därefter av ärtskalen. Smaka av med salt och peppar.
Garnera med färsk gräslök och toppa den gröna ärtsoppan med ½ dl champagne i varje serveringstallrik, ett mycket trevlig inslag om du gör det framför gästen.
Bild:
Emma Mattsson
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla