Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Kålrabbisallad | ||
2 tsk | Honung Flytande | |
1 st | Kålrabbi | |
0,5 st | Gräslök - färsk | |
2 msk | Olivolja | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
2 krm | Flingsalt | |
30 g | Machesallat | |
100 g | Körsbärstomater | |
1,5 msk | Äppelcidervinäger | |
Bakad kålrabbi | ||
2 st | Kålrabbi | |
1 krm | Flingsalt | |
2 msk | Olivolja | |
1 st | Aluminiumfolie | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
Chimichurri | ||
1 st | Basilika - färsk | |
1 klyfta | Vitlök Vanlig | |
0,5 dl | Olivolja | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
1 st | Persilja - färsk | |
0,5 st | Citron - Eko | |
0,5 tsk | Honung Flytande | |
2 krm | Salt | |
Ryggbiff | ||
1 klyfta | Vitlök Vanlig | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
2 krm | Salt | |
0,5 msk | Olivolja | |
75 g | Smör | |
800 g | Ryggbiff |
Värm ugnen till 200 grader. Ta fram köttet och låt det bli rumstempererat.
Bakad kålrabbi: Tvätta kålrabbin och lägg dem i varsitt ugnsfolieark. Ringla över olja och strö över salt och peppar. Förslut ugnsfoliet och rosta kålrabbin i ugnen i ca 1 tim.
Chimichurri: Mixa samman persilja, basilika, skalad vitlöksklyfta, olivolja och honung i en mixer eller med hjälp av en stavmixer till en röra. Tillsätt rivet citronskal och smaka av chimichurrin med citronsaft, salt och peppar.
Kålrabbisallad: Lägg tomaterna i en ugnsfast form. Ringla över lite olja och strö över salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 20 min.
Skala kålrabbin och hyvla tunna skivor med hjälp av en mandolin. Blanda med machesallad och finhackad gräslök i en skål.
Blanda samman olja, äppelcidervinäger, honung, salt och peppar i en liten skål.
Ryggbiff: Salta och peppra köttet ordentligt runt om.
Hetta upp 25 g smör och olja i en stekpanna och bryn köttet på hög värme tillsammans med en krossad vitlöksklyfta så att köttet får en fin stekyta. Ös smöret i pannan över köttet. Vänd och stek på andra sidan och fortsätt ösa smöret över köttet medan du steker.
Lägg över köttbiten i en ugnsfast form.
Ta ut kålrabbin och tomaterna ur ugnen och sänk ugnsvärmen till 150 grader.
Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och stek mitt i ugnen till önskad stekgrad. Blodigt/rare: 50-54°C, medium/medium rare: 55-57°C, välstekt/medium: 58–65°C, välstekt /well-done: 70°C.
Låt köttet vila under ugnsfolie i ca 10 min innan du skär det i skivor.
Vid servering: Bryn ca 50 g smör.
Blanda kålrabbisalladen med dressingen och de ugnsbakade tomaterna.
Skär den ugnsbakade kålrabbin i bitar. Skiva köttet i önskvärd tjocklek.
Lägg upp bakad kålrabbi, kålrabbisallad och ryggbiff på tallrikar. Ringla brynt smör över köttet och servera tillsammans med chimichurrin. Ät och njut!
Bild:
Nurlan Emir
1 Blomsterhonung 500g Lune De Miel
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Flingsalt Gourmet 250g Falksalt
1 Äppelcidervinäger EKO 500ml Garant Eko
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla