Syrad rödkål
Mari Bergman

Syrad rödkål

30 minEnkelt
89,85 kr
1 portion89,85 kr per portion
Syrad kål är en riktig hälsobomb med sina goda mjölksyrebakterier. För att syra kål och grönsaker är det viktigt att använda jodfritt salt. Jod tar nämligen död på bakterierna som behövs för att syrningsprocessen ska komma igång. Se alla våra klimatberäknade recept här. CO2e/1 sats: 0,15

1,5 kgRödkål
1 mskSalt Fint
Instruktioner
1

Tvätta händerna noggrant. Riv kålen fint i en matberedare, hyvla med osthyvel eller skär i tunna strimlor med kniv. Skölj kålen ordentligt.

2

Blanda kålen med saltet i en stor bunke. Låt bunken stå i rumstemperatur i ca 15 min så att saltet drar ut vätska ur kålen.

3

Massera kålen med händerna så att den släpper ordentligt med vätska. Det är viktigt att kålen blir riktigt mjuk och saftig.

4

Pressa ner kålen i en väl rengjord glasburk med en träslev eller med handen. Undvik att det blir hålrum och luft i burken. Se till att kålen blir täckt av vätska. Lämna 2 cm med luft upp till kanten för att förhindra att det svämmar över när kålen börjar fermentera.

5

Stäng burken med lock och ställ den på en bricka. Förvara kålen mörkt i rumstemperatur. Öppna burken 1-2 gånger per dag för att lätta på trycket. Efter ca 1–2 dagar ska det börja bubbla i burken. När det inte längre pyser vid öppningen har syrningsprocessen lugnat sig och burken behöver inte längre öppnas.

6

Fyll på med saltvatten (1 msk salt/liter vatten) om vätskenivån sjunker.

7

Efter 3-4 dagar har du en lätt syrad rödkål. Vanligtvis låter man kålen stå i ca 1-2 veckor för bästa resultat.

8

Förvara sedan kålen i kylskåp. Oöppnad burk håller i flera månader och öppnad burk håller i ca 1 månad i kylskåp.

Bild:

Roland Persson