Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
1 tsk | Sirap Agave | |
1 st | Bakplåtspapper | |
250 g | Hallon och blåbär Fryst | |
1 krm | Vaniljpulver |
Sätt ugnen på 50 grader.
Mixa bären till en slät puré och söta med lite agave eller honung om bären inte är tillräckligt söta i sig själva. Jag tycker det är gott att ha i lite vaniljpulver också, men smaka dig fram! Tänk bara på att smakerna blir väldigt mycket mer koncentrerade i ugnen sedan.
Klä en plåt med silpatduk eller bakplåtspapper och bred ut bärpurén ovanpå, i ett några millimeter tjockt lager.
Låt torka i 6–8 timmar eller tills purén inte känns det minsta kladdig, öppna ugnsluckan ett par gånger under tiden för att släppa ut fukt. Håll koll på godiset – står det för länge i ugnen kan det bli torrt och krispigt. Vi vill ha sega godisremsor. Blir det krispigt är det förvisso rätt smaskens ändå – då kallar vi vårt godis för bärchips i stället och smular dem över flingorna eller ställer dem provocerande tjusigt mitt i en dessert. Eller äter dem som de är.
Skala av den sega bärkakan från plastfolien och klipp den i långa remsor. Man kan rulla in dem i smörpapper om man vill, ett snöre om ser tjusigt ut och är särskilt uppskattat i små barnfikalådor. Förvara i kylen för bästa hållbarhet.
Det går lika bra att använda färska bär som att tina frysta.
Bild:
Björn Tesch