Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Topping | ||
1 st | Citron - Eko | |
0,5 st | Persilja - färsk | |
Hasselbackspotatis | ||
800 g | Delikatesspotatis | |
0,5 dl | Vitvinsvinäger | |
1 l | Frityrolja | |
1 l | Vatten | |
1 msk | Salt | |
Västerbottenskräm | ||
1 krm | Svartpeppar | |
100 g | Riven Västerbottensost | |
2 krm | Salt | |
0,5 dl | Creme Fraiche Naturell |
Hasselbackspotatis: Skölj potatisarna. Lägg dem en och en i en träslev och skär dem i tunna snitt nästan hela vägen igenom. Lägg de skurna potatisarna i iskallt vatten i ca 30 min. Rör runt då och då så att en del av stärkelsen sköljs bort. Låt rinna av.
Koka upp vatten, vinäger och salt i en kastrull. Lägg ner potatisen och koka i ca 5 min. Lyft av potatisen från värmen, lägg på ett lock och låt potatisen stå i kokvattnet i ytterligare ca 30 min.
Sila av kokvattnet och lägg potatisarna på en kökshandduk för att rinna av.
Hetta upp oljan till 170 grader. Fritera potatisarna i tre omgångar, 5-6 potatisar åt gången. De är klara när de är gyllenbruna och flyter upp till ytan. Lägg potatisarna på en plåt med hushållspapper för att rinna av. De kan sedan varmhållas i 100 grader varmluft.
Västerbottenskräm: Mixa crème fraîche och riven Västerbottensost i en matberedare till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. Fyll en spritspåse med krämen.
Servering: Lägg upp de friterade hasselbackspotatisarna på ett fat. Spritsa lite Västerbottenskräm på varje potatis och toppa med finhackad persilja och rivet citronskal.
Bild:
Simon Bajada
1 Vitvinsvinäger EKO/KRAV 250ml Garant Eko
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria