Gå vidare till huvudinnehåll
Mormors vinbärskaka
Kokbok

Mormors vinbärskaka

45 minEnkelt
134,75 kr
1 portion 80,52 kr per portion
Den här vinbärskakan är min favorit på mormors kakfat. När jag har plockat vinbär åker jag med dem till mormor, och då vet jag vad som väntar: En underbar kaka med tjock sockerkaksbotten, söt maräng och syrliga vinbär. Med mycket kärlek i baket kommer även du att lyckas med denna härliga kaka. Receptet kommer från boken ”#Bakboken”, som är skriven av Alexandra Larsson, vinnare i Hela Sverige bakar 2014. Boken ges ut av Bonnier Fakta och är fotograferad av Niki Norberg. Blir ca 20 bitar.

Kaka
1,5 dlStandardmjölk
4 dlVetemjöl
2 dlStrösocker
50 gSmör
2 tskBakpulver
1 mskVaniljsocker
3 stÄgg
2 mskVatten
Marängtäcke
1 mskVaniljsocker
3 dlVinbär
2,5 dlStrösocker
Instruktioner
1

Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål.

2

Blanda ner det kokande vattnen, mjölk och vaniljsocker i äggsmeten.

3

Sikta ner mjölblandningen, och blanda till sist ner smöret.

4

Klä långpannan med bakplåtspapper. Häll smeten i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen i 12–15 minuter på 200°.

5

MARÄNGTÄCKE: Vispa 3 stycken äggvitor till hårt skum på låg hastighet.

6

Blanda försiktigt ner sockret och vaniljsocker. Vänd ner vinbären.

7

Ta ut kakan ur ugnen, och vrid upp till 250°.

8

Bred ut marängen över kakan och grädda i cirka 5 minuter, längst upp i ugnen, tills marängen har fått fin färg. Håll ögonen på marängen – den blir lätt bränd. Låt svalna innan du skär kakan i bitar.

Bild:

Niki Norberg