Gå vidare till huvudinnehåll
Knäckig toscakaka
Fridah Johansson

Knäckig toscakaka

50 minEnkelt
118,80 kr
1 portion 24,11 kr per portion
En toscakaka består av en mjuk sockerkaksbotten och en knäckig glasyr med mandel. Kakan är enkel att svänga ihop och är perfekt att servera till kaffet. Ca 10 bitar.

Kaka
2 dlVetemjöl
1,5 dlStrösocker
2 stÄgg
100 gSmör
0,5 dlVispgrädde
1 tskBakpulver
Mandelglasyr
2 mskMjölk
1 dlStrösocker
2 mskVetemjöl
50 gSötmandel Spån
100 gSmör
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Toscakaka: Smält smöret och ställ åt sidan, låt svalna lite.

3

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

4

Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan bunke.

5

Tillsätt det smälta smöret, mjölblandningen och vispgrädden till ägg- och sockerblandningen medan du rör runt. Blanda alla ingredienser ordentligt.

6

Häll smeten i en smord, bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.

7

Glasyr: Häll smör, strösocker, vetemjöl och mjölk i en kastrull. Värm på spisen på låg temperatur under omrörning tills ingredienserna smält och smeten tjocknat.

8

Tillsätt mandelspån och rör ytterligare någon minut.

9

Toscakaka: Ta ut kakan ur ugnen och bred på glasyren i ett jämnt lager.

10

Grädda kakan i mitten av ugnen i 15 minuter eller till toscatäcket fått en fin färg. Ta ut kakan och låt svalna innan servering.

Fotograf: Andrea Klintbjer

Bild:

Andrea Klintbjer