Knäckig toscakaka
Fridah Johansson

Knäckig toscakaka

50 minEnkelt
117,80 kr
1 portion21,74 kr per portion
En toscakaka består av en mjuk sockerkaksbotten och en knäckig glasyr med mandel. Kakan är enkel att svänga ihop och är perfekt att servera till kaffet.

Kaka
2 dlVetemjöl
1,5 dlStrösocker
2 stÄgg
100 gMat & Bak Smör
0,5 dlVispgrädde
1 tskBakpulver
Mandelglasyr
2 mskMjölk
1 dlStrösocker
2 mskVetemjöl
50 gSötmandel Spån
100 gMat & Bak Smör
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Toscakaka: Smält smöret och ställ åt sidan, låt svalna lite.

3

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

4

Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan bunke.

5

Tillsätt det smälta smöret, mjölblandningen och vispgrädden till ägg- och sockerblandningen medan du rör runt. Blanda alla ingredienser ordentligt.

6

Häll smeten i en smord, bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.

7

Glasyr: Häll smör, strösocker, vetemjöl och mjölk i en kastrull. Värm på spisen på låg temperatur under omrörning tills ingredienserna smält och smeten tjocknat.

8

Tillsätt mandelspån och rör ytterligare någon minut.

9

Toscakaka: Ta ut kakan ur ugnen och bred på glasyren i ett jämnt lager.

10

Grädda kakan i mitten av ugnen i 15 minuter eller till toscatäcket fått en fin färg. Ta ut kakan och låt svalna innan servering.

Fotograf: Andrea Klintbjer

Bild:

Andrea Klintbjer