Ringra bateta
Khadija Mohamud

Ringra bateta

40 minEnkelt
229,55 kr
4 portioner17,59 kr per portion
Grönsaker i ugn med syrlig tomatsås från Tanzania. Den syrliga tomatsåsen toppas med rostad potatis och aubergine. Servera gärna med somaliska tunnbrödet Sabaayad. Se alla våra klimatberäknade recept här. CO2e/portion: 0,32

Tomatsås
2 dlVatten
1 tskKoriander - torkad
1 stGul lök
1 tskSpiskummin
2 mskTomatpuré
1 krmSvartpeppar
1 mskOlivolja
3 klyftaVitlök Vanlig
1 mskFärsk ingefära
390 gKrossade Tomater
2 stChilipeppar Röd
1 mskGrönsaksbuljong Eko
1 tskRökt paprikapulver
1 krmSalt Fint
Grönsaker
1 tskFlingsalt
4 mskRapsolja
300 gPotatis Fast
500 gAubergine
1 krmSvartpeppar
Topping
1 mskOlivolja
0,5 stKoriander - färsk
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader.

2

Grönsaker: Skala potatisen och skär i bitar. Skär aubergine i bitar.

3

Lägg potatis och aubergine i en ugnsfast form. Krydda med salt och peppar efter smak. Ringla över olja och baka i mitten av ugnen i 25 min.

4

Tomatsås: Skala och finhacka lök. Skala och riv vitlök och ingefära. Finhacka chilipepparn.

5

Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, vitlök, chili och ingefära under omrörningen. Tillsätt koriander, spiskummin, rökt paprikapulver och tomatpuré och fräs under omrörning i några minuter.

6

Tillsätt krossade tomater, vatten och buljong. Låt såsen puttra under lock i 20 minuter.

7

Smaka av såsen med salt och peppar och vänd ner finhackad koriander men spara lite till garnering.

8

Häll upp tomatsåsen på ett fat och toppa med de ugnsbakade grönsakerna. Ringla över lite olivolja och toppa med koriander. Servera gärna med nystekt tunnbröd.

Bild:

Simon Bajada