Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Chokladsås | ||
4 msk | Kakao | |
1 dl | Strösocker | |
30 g | Smör | |
4 msk | Brygg- och kokkaffe | |
Topping | ||
125 g | Vinbär | |
3 dl | Vispgrädde | |
5 st | Plommon | |
100 g | Hasselnötter | |
2 st | Passionsfrukt | |
125 g | Hallon Färska | |
Marängbotten | ||
2,5 dl | Strösocker | |
5 st | Ägg |
Börja med marängen: Sätt ugnen på 130 grader.
Separera äggvitor från äggulor, se till att ingen äggula kommer med äggvitorna.
Vispa äggvitorna till ett fast skum i en ren bunke, och tillsätt sedan hälften av sockret.
Vispa vidare i en minut, och tillsätt sedan resten av sockret. Vispa till en fast maräng som du kan göra toppar med.
Bred ut marängsmeten jämnt på en bakplåtspappersklädd plåt. Ställ in i nedre delen av ugnen och baka i 1-1 ½ timme, beroende på önskad seghet.
Förbered toppingen: Rosta nötterna i en torr stekpanna, låt svalna och hacka grovt.
Skölj/halvera/klyfta/snoppa frukt och bär.
Chokladsås: Koka upp 4 msk kallt starkt kaffe med resten av ingredienser i en tjockbottnad kastrull under omrörning. Låt puttra i några minuter, rör om då och då.
Doppa en sked i såsen och låt svalna. Har såsen blivit seg på skeden är den färdigkokt.
Vispa grädden fluffig och bred ut över marängen. Ringla över chokladsås (värm upp om det stelnat) och lägg på nötter och frukt samt eventuellt blomblad.
Bild:
Linnea Swärd
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla