Gå vidare till huvudinnehåll
Norrländsk tjälknul
Malin Andersson

Norrländsk tjälknul

6 tEnkelt
1 228,95 kr
6 portioner202,82 kr per portion
Norrländsk tjälknul, eller tjälknöl, tillagas av fryst kött som steks otinad i låg ugnsvärme och sedan läggs i en kryddad saltlag. Om du inte får tag på älgstek går det även bra att använda till exempel hjort- eller nötkött.

0,5 tskSvartpeppar Malen
1 lVatten
1,5 kgÄlgstek
15 stEnbär
1 tskStrösocker
1 dlSalt Fint
1 stLagerblad
Instruktioner
1

Lägg det frysta köttet i en ugnsfast form.

2

Sätt in köttet i nedre delen av ugnen och sätt på 75 graders ugnsvärme (70 grader för varmluftsugn). Stick in en köttermometer när köttet tinat efter 2-3 timmar. Sätt spetsen av termometern mitt i köttets tjockaste del. Låt köttet stå i ugnen 8-12 timmar, när termometern visar 55° C är köttet rött, vid 65°C är det rosa och vid 75°C helt genomstekt.

3

Koka upp lagen och låt den den svalna. Lägg det varma köttet i en djup bunke eller i dubbla fryspåsar. Häll över lagen så att köttet täcks. Ställ det kallt ca 5-6 timmar, förvaras det längre än så kan köttet bli för salt.

4

Skär köttet i tunna skivor och servera med potatisgratäng och en fräsch grönsallad. Tjälknöl är även gott på smörgåsen!

Bild:

Kerstin Eriksson