Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
0,5 tsk | Svartpeppar Malen | |
1 l | Vatten | |
1,5 kg | Älgstek | |
15 st | Enbär | |
1 tsk | Strösocker | |
1 dl | Salt Fint | |
1 st | Lagerblad |
Lägg det frysta köttet i en ugnsfast form.
Sätt in köttet i nedre delen av ugnen och sätt på 75 graders ugnsvärme (70 grader för varmluftsugn). Stick in en köttermometer när köttet tinat efter 2-3 timmar. Sätt spetsen av termometern mitt i köttets tjockaste del. Låt köttet stå i ugnen 8-12 timmar, när termometern visar 55° C är köttet rött, vid 65°C är det rosa och vid 75°C helt genomstekt.
Koka upp lagen och låt den den svalna. Lägg det varma köttet i en djup bunke eller i dubbla fryspåsar. Häll över lagen så att köttet täcks. Ställ det kallt ca 5-6 timmar, förvaras det längre än så kan köttet bli för salt.
Skär köttet i tunna skivor och servera med potatisgratäng och en fräsch grönsallad. Tjälknöl är även gott på smörgåsen!
Bild:
Kerstin Eriksson
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
3 Älgstek Fryst ca 1,5kg Svenskt Gårdsvilt
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt