Chokladmoussetårta
Esther Masus

Chokladmoussetårta

5 tEnkelt
276,55 kr
10 portioner20,38 kr per portion
Äggfri chokladmoussetårta som går utmärkt att förbereda och frysa in. Tina upp i kylskåp några timmar innan servering (spara tryffeln och garneringen till samma dag tårtan ska serveras).

Chokladmousselager 1
125 gMörk chokladkaka
4 dlVispgrädde
1 stGelatinblad
1 tskFlorsocker
Tårtbotten
3 mskKakao
1 tskBakpulver
2,5 dlStrösocker
2,5 dlVetemjöl
1,75 dlMjölk
50 gMat & Bak Smör
0,5 tskVaniljsocker
Chokladtryffel
200 gMörk chokladkaka
1,5 dlVispgrädde
75 gMat & Bak Smör
Chokladmousselager 2
1 tskFlorsocker
150 gChokladkaka Ljus
1 stGelatinblad
4 dlVispgrädde
Instruktioner
1

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund springform, 24 cm diameter.

2

Smält smöret.

3

Blanda socker, vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke.

4

Tillsätt mjölken och det smälta smöret. Rör till en jämn smet.

5

Häll smeten i den smorda springformen och grädda mitt i ugnen, ca 25 min. Låt tårtbottnen sedan svalna helt i formen.

6

Chokladmousselager 1: Grovhacka den mörka chokladen.

7

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 10 min.

8

Smält chokladen i en bunke över vattenbad.

9

Koka upp 1 dl vispgrädde i en liten kastrull. Häll den kokande grädden över den smälta chokladen och rör runt. Krama ur vattnet ur gelatinbladet och tillsätt gelatinet i chokladen. Rör runt tills gelatinet smält.

10

Vispa 3 dl vispgrädde och florsocker löst.

11

Tillsätt chokladblandningen i grädden och rör runt försiktigt till en jämn mousse.

12

Bred ut chokladmoussen över tårtbotten och ställ in i frysen 1-2 tim, tills den kylts ner och stelnat.

13

Chokladtryffel: Smält smöret, tillsätt vispgrädden och låt det koka upp. Ta kastrullen från plattan.

14

Grovhacka chokladen och låt smälta i den varma grädden. Rör tills tryffeln är blank och slät. Låt kallna i rumstemperatur.

15

Chokladmousselager 2: Grovhacka mjölkchokladen.

16

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 10 min.

17

Smält chokladen i en bunke över vattenbad.

18

Koka upp 1 dl vispgrädde i en liten kastrull. Häll i den kokande grädden över den smälta chokladen och rör runt. Krama ur vattnet ur gelatinbladet och tillsätt gelatinet i chokladen. Rör runt tills gelatinet smält.

19

Vispa 3 dl vispgrädde och florsocker löst.

20

Tillsätt chokladblandningen i grädden och rör runt försiktigt till en jämn mousse.

21

Bred ut chokladmoussen över det första lagret mousse och ställ in i frysen 1-2 tim, tills den kylts ner och stelnat.

22

Bred ut chokladtryffeln på toppen av tårtan och dekorera med en marsipanros, färska bär eller godis. Förvara i kylskåp fram till servering.

Bild:

Nurlan Emir