Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Fläskytterfilé | ||
0,5 tsk | Salt Fint | |
1 msk | Färsk timjan | |
2 klyfta | Vitlök | |
1 msk | Smör | |
4 krm | Svartpeppar | |
600 g | Fläskytterfile Färsk | |
1 msk | Olivolja | |
Rödvinssås | ||
2,5 dl | Vatten | |
1 st | Lagerblad | |
1 msk | Balsamvinäger | |
1 krm | Svartpeppar | |
50 g | Schalottenlök | |
0,5 msk | Färsk timjan | |
2 krm | Salt Fint | |
3 dl | Rött vin | |
3 msk | Kalvfond Buljong | |
1 msk | Smör | |
Potatisgratäng | ||
1 msk | Olivolja | |
3 krm | Svartpeppar | |
6 klyfta | Vitlök | |
2 msk | Smör | |
3 dl | Vispgrädde | |
150 g | Riven Västerbottensost | |
1 tsk | Salt Fint | |
2 dl | Standardmjölk | |
1 st | Gul lök | |
1 kg | Potatis Fast |
Värm ugnen till 180 grader.
Potatisgratäng: Skala och skiva potatisen. Skala och strimla löken och skala och finhacka vitlöken.
Värm olja och smör i en stor kastrull och fräs potatis, lök och vitlök utan att det tar färg. Tillsätt grädde, mjölk, salt och peppar. Låt puttra på svag värme i ca 15 min. Häll över allting i en gratängform och fördela riven ost över. Gratinera i ugn i ca 45 min.
Fläskytterfilé: Ta bort fett och senor från fläskytterfilén.
Hetta upp en stekpanna med lite olja och smör och bryn fläskytterfilén på hög värme så att den får en fin gyllenbrun stekyta. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg ner krossade vitlöksklyftor och timjankvistar i stekpannan. Skeda smöret i pannan över köttet och lägg sedan över filén i en ugnsfast form. Skeda över vitlöken och timjan och sätt in i ugnen i ca 20-25 min eller tills filén har en innertemperatur på 65-68 grader.
Rödvinssås: Skala och hacka schalottenlök och fräs mjuk i smöret tillsammans med en timjankvist. Tillsätt rödvin och låt reducera ner till hälften. Sila såsen och tillsätt kalvfond, vatten och lagerblad och låt såsen sjuda i ca 15-20 min tills såsen har reducerat ner ytterligare och har en fin konsistens. Smaka av med salt, peppar och balsamvinäger tills du får den rätta sältan och syran. Tillsätt smör.
Ta ut köttet och låt det vila 5 min. Skär i skivor och servera med potatisgratäng och rödvinssås.
Bild:
Nurlan Emir
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Olivolja Extra Virgin Delicato 750ml Monini
1 Balsamvinäger Extra Lagrad 250ml Zeta