Gå vidare till huvudinnehåll
Ugnsstekt fläskytterfilé med potatisgratäng och rödvinssås
Mari Bergman

Ugnsstekt fläskytterfilé med potatisgratäng och rödvinssås

1 t 30 minMedel
389,05 kr
4 portioner 50,18 kr per portion
Ugnsstekt fläskytterfilé med potatisgratäng och rödvinssås är en riktig klassiker. Här helsteks fläskytterfilén med vitlök och timjan.

Fläskytterfilé
0,5 tskSalt
1 mskFärsk timjan
2 klyftaVitlök
1 mskSmör
4 krmSvartpeppar
600 gFläskytterfile Färsk
1 mskOlivolja
Rödvinssås
2,5 dlVatten
1 stLagerblad
1 mskBalsamvinäger
1 krmSvartpeppar
50 gSchalottenlök
0,5 mskFärsk timjan
2 krmSalt
3 dlRött vin
3 mskKalvfond Buljong
1 mskSmör
Potatisgratäng
1 mskOlivolja
3 krmSvartpeppar
6 klyftaVitlök
2 mskSmör
3 dlVispgrädde
150 gRiven Västerbottensost
1 tskSalt
2 dlStandardmjölk
1 stGul lök
1 kgPotatis Fast
Instruktioner
1

Värm ugnen till 180 grader.

2

Potatisgratäng: Skala och skiva potatisen. Skala och strimla löken och skala och finhacka vitlöken.

3

Värm olja och smör i en stor kastrull och fräs potatis, lök och vitlök utan att det tar färg. Tillsätt grädde, mjölk, salt och peppar. Låt puttra på svag värme i ca 15 min. Häll över allting i en gratängform och fördela riven ost över. Gratinera i ugn i ca 45 min.

4

Fläskytterfilé: Ta bort fett och senor från fläskytterfilén.

5

Hetta upp en stekpanna med lite olja och smör och bryn fläskytterfilén på hög värme så att den får en fin gyllenbrun stekyta. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg ner krossade vitlöksklyftor och timjankvistar i stekpannan. Skeda smöret i pannan över köttet och lägg sedan över filén i en ugnsfast form. Skeda över vitlöken och timjan och sätt in i ugnen i ca 20-25 min eller tills filén har en innertemperatur på 65-68 grader.

6

Rödvinssås: Skala och hacka schalottenlök och fräs mjuk i smöret tillsammans med en timjankvist. Tillsätt rödvin och låt reducera ner till hälften. Sila såsen och tillsätt kalvfond, vatten och lagerblad och låt såsen sjuda i ca 15-20 min tills såsen har reducerat ner ytterligare och har en fin konsistens. Smaka av med salt, peppar och balsamvinäger tills du får den rätta sältan och syran. Tillsätt smör.

Ta ut köttet och låt det vila 5 min. Skär i skivor och servera med potatisgratäng och rödvinssås.

Bild:

Nurlan Emir