Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Fyllning & Topping | ||
0,5 dl | Florsocker | |
1 dl | Hallonsylt | |
100 g | Nötsmör, (0,5 dl) | |
5 dl | Vispgrädde | |
Semmelbullar | ||
0,75 dl | Strösocker | |
0,5 tsk | Kardemumma | |
25 g | Jäst Söta Degar Färsk | |
50 g | Smör | |
1 st | Ägg | |
2,5 dl | Standardmjölk | |
9 dl | Vetemjöl | |
2 krm | Salt |
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt ca 37 grader.
Smula ned jästen i en bunke och häll över mjölk- och smörblandningen. Rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt salt, socker, mortlad kardemumma, ägg och större delen av mjölet.
Arbeta degen kraftigt för hand eller ca 10 min i maskin tills degen känns smidig.
Låt degen jäsa ca 30-45 minuter tills den har jäst ordentligt.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta upp degen och dela upp den i fyra lika stora delar som du delar i 10 delar. Rulla varje del till en rund och slät liten bulle.
Lägg alla bullar på bakplåtspapper på plåtar med lite utrymme mellan varje så de kan jäsa upp lite utan att stöta i varandra. Låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla bullarna försiktigt med lite uppvispat ägg.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 5-8 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler. När semmelbullarna svalnat, skär av övre delen "locket" och fyll med valfri fyllning.
Tips till fyllning:
till fyllning:
Bild:
Kerstin Eriksson
1 Florsocker Fairtrade 500g Garant
1 Kardemumma Malen 28g Santa Maria
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt