Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Till pensling | ||
1 st | Ägg | |
Semmelbullar | ||
1 st | Ägg | |
150 g | Smör | |
12 dl | Vetemjöl | |
50 g | Jäst Söta Degar | |
1,5 dl | Strösocker | |
0,5 tsk | Salt | |
3 dl | Standardmjölk | |
1 krm | Kardemumma Mald | |
Fyllning | ||
1 st | Nötsmör | |
1 l | Vispgrädde |
Ta fram smöret och låter det bli rumsvarmt.
Ta fram nutellan ur kylen om du förvarat den där. Då hinner den bli rumsvarm och enklare att bre ut på semlorna.
Värm mjölken och kardemumma tills den är fingervarm.
Vispa grädden.
Smula ner jäst i en bunke och lös upp med lite av den fingervarma mjölken, tillsätt sedan resten av mjölken.
Skär ett lock på semlorna. Bred ut ett så tjockt lager nutella du önskar på bullarnas underdel.
Rör ner socker, salt, smör i bitar och ägg.
Spritsa/bred ut grädde på nutellan. Sätt på locket och toppa med siktad florsocker.
Tillsätt lite vetemjöl i taget, och bearbeta 10 minuter tills degen känns smidig och lite åt det kladdigare laget. Mängden mjöl kan variera från deg till deg, så känn efter.
Täck bunken med en kökshandduk och jäs till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 18 delar.
Rundriv bullarna (forma släta bullar genom att dra i degen och vika skarvarna neråt tills du får en slät yta). Placera 9 st bullar på 2 plåtar och låt jäsa i 45-60 minuter under kökshandduk eller plastfolie.
Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter, tills semlorna blivit gyllene. Låt svalna på galler.
Fyllning
Bild:
Kerstin Eriksson
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Kardemumma Malen 28g Santa Maria