Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
2 l | Vatten | |
1 kg | Märgben | |
1 krm | Salt | |
2 msk | Rapsolja | |
125 g | Stjälkselleri | |
4 st | Lagerblad | |
10 st | Svartpeppar Hel | |
3 st | Morötter | |
2 st | Gul lök |
Skala löken och moroten.
Skölj två stjälkar selleri (för en vanlig sats).
Skär löken i klyftor och slanta moroten och sellerin.
Värm en gryta och fräs lök, morot, selleri, lagerblad och svartpepparkorn i rapsoljan.
Lägg i köttbenen och fyll med vatten tills allt täcks.
Om du vill ha lite mustigare buljong kan du rosta av benen i ugnen innan de läggs i grytan.
Koka upp och skumma av.
Sänk värmen och låt sjuda i en till två timmar.
Skumma av och fyll på med vatten vid behov.
Sila av vätskan i en ny kastrull eller gryta och ställ den på spisen.
Låt buljongen reducera till hälften.
Smaka av med salt.
Servera direkt som den är eller använd som bas i sås eller soppa.
Om du inte ska äta den direkt, kyl ned den snabbt, alternativt kyl ned den snabbt och frys in.
Bild:
Sanna Livijn Wexell
1 Märgben Fryst EKO Malma Gård
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Svartpeppar Hel 70g Santa Maria