Gå vidare till huvudinnehåll
Pilgrimsmusslor på jordärtskockspuré med brynt sojasmör, jordärtskockschips och svampfräs
Kerstin Eriksson

Pilgrimsmusslor på jordärtskockspuré med brynt sojasmör, jordärtskockschips och svampfräs

45 minSvårt
308,25 kr
4 portioner 44,50 kr per portion
Lyxig förrätt som inledning på nyårsmenyn! Mjälla musslor serveras på en krämig jordärtskockspuré med frasiga chips och svampfräs. Tips: Tina musslorna långsamt i kylen, gärna över natten. Läs igenom receptet innan du börjar tillaga rätten eftersom flera delar tillagas ungefär samtidigt. Det går lika bra att använda kammusslor och purén går bra att förbereda dagen innan.

Musslor
200 gPilgrimsmusslor
1 krmSalt
1 krmSvartpeppar Malen
2 mskSmör
Brynt sojasmör
25 gSmör
1,5 tskJapansk soja
1 mskCitron
Jordärtskockschips & Jordärtskockspuré
1 krmSalt
1 krmSvartpeppar Malen
1 tskGrönsaksfond
0,5 dlRapsolja
2 dlVispgrädde
420 gJordärtskocka
Svampfräs
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 dlSalladslök
1 mskSmör
1 krmSalt
50 gSkogschampinjoner
0,5 dlHasselnötter
Instruktioner
1

Torka av de tinade musslorna med hushållspapper.

2

Hyvla en liten bit jordärtskocka i tunna skivor.

3

Koka försiktigt upp jordärtskocksbitarna med grädde, låt sjuda tills dess att grädden kokat in. Rör om under tiden så att inte grädden bränns och anpassa värmen efterhand. Börja under tiden med det brynta smöret.

Brynt sojasmör:

4

Bryn smöret tills det fått en fin färg och doftar nötigt. Ta av kastrullen från plattan och låt smöret svalna något. Rör försiktigt i soja och pressa i 1 msk citron. Ställ åt sidan.

Jordärtskockspuré:

5

Ta av jordärtskockan från plattan när grädden kokat in. Mixa till en slät kräm. Smaka av med fond, salt och peppar. Ställ åt sidan.

Svampfräs:

6

Fräs svampen i smör tills de fått fin färg, vänd ner salladslök och hasselnötter mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Musslor:

7

Salta och peppra musslorna. Stek musslorna i en het panna med smör, ca 45 sekunder per sida.

Servering:

8

Lägg upp jordärtskockspurén på tallrikar. Toppa purén med de stekta musslorna och chipsen. Fördela svampfräset på tallrikarna och avsluta med att ringla över det brynta smöret.

9

Skala jordärtskockorna till purén, skär i mindre bitar. Gnugga och tvätta jordärtskockan till chipsen, behåll skalet.

10

Hetta upp olja i en stekpanna och fritera skivorna tills de fått fin färg. Lägg över skivorna på en bit hushållspapper. Salta och ställ åt sidan.

Jordärtskockspuré.

11

Skiva svampen och salladslöken till svampfräset.

Jordärtskockschips:

Bild:

Kerstin Eriksson