Skip to main content
Linsgratäng
Kokbok

Linsgratäng

1 h 30 minEasy
199,10 kr
8 portions 20,81 kr per portion
Mamma Barbros vegetariska linsgratäng, här serverad tillsammans med bakad potatis, rödlökssallad och vitlökssmör - mums! Receptet är hämtat ur boken "Söndagsmiddag - Riddarna runt det operfekta bordet" som är skriven av Sanna Lundell och Ann Söderlund. Bokes ges ut av "The Book affair" och är fotad av Erica Wessman
Ingredients
Linsgratäng
0,5 tspSalt
2 pc.Lagerblad
150 gRiven Cheddarost, (3 dl)
1 pc.Gul lök
4 dlGröna Linser Torkade
1 LVatten
2 pc.Grönsaksbuljong
2 cloveVitlök Färsk
1 krmSvartpeppar Malen
1 000 gCottage cheese Naturell
1 tbspSmör
Bakad potatis
1 tbspKummin
0,5 tspSalt
3 tbspRapsolja
2 kgPotatis
Rödlökssallad
1 tbspTomatpuré
0,5 pc.Grönsaksbuljong
1 tspSambal Badjak
0,5 dlVatten
0,5 pc.Dill - färsk
3 pc.Rödlök
Vitlökssmör
1 krmSalt
100 gSmör
0,5 krmSvartpeppar Malen
3 cloveVitlök Färsk
Instructions
1

Börja med linsgratängen. Koka linserna i grönsaksbuljong, vitlök och lagerblad tills linserna är mjuka. Mot slutet av kokningen blandar du i hackad gul lök som snabbt får koka upp. Häll linserna och löken i ett durkslag och låt rinna av.

2

Smörj en stor, ugnsfast form. Häll i linsröran, häll på keson och toppa med den rivna osten och salt och peppar.

3

Fortsätt med potatisen. Sätt ugnen på 180 grader. Tvätta och dela potatisarna och blanda med olja, kummin och salt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

4

Ställ in både linsgratängen och potatisen i ugnen i 45–55 minuter.

5

Mammas klassiska rödlökssallad: Skala och skiva rödlöken i tunna, fina ringar och lägg i en kastrull med vatten. Låt koka upp och häll av precis när det börjat koka. Under tiden hackar du dillen fint.

6

Gör dressingen genom att blanda den halva buljongtärningen med varmt vatten, tomatpuré och sambal badjak.

7

Blanda den kokta rödlöken med dill och dressing och låt svalna.

8

Vitlökssmöret: Rör smöret mjukt med pressad vitlök, salt och peppar.

Photo:

Erica Wessman