Skip to main content
Citronkaka med mördegsbotten
Malin Andersson

Citronkaka med mördegsbotten

45 minEasy
50,90 kr
1 portion 12,40 kr per portion
Citronrutor med en tydlig och härlig syrlighet som gifter sig fint med den lite sötare mördegsbotten. Kakan räcker till cirka 12 bitar.

Topping
1 tbspFlorsocker
Mördegsbotten
1 tspVaniljsocker
3 dlVetemjöl
150 gSmör
3 tbspStrösocker
1 krmSalt
Fyllning
2 pc.Citron - Eko
0,5 dlVetemjöl
2 dlStrösocker
3 pc.Ägg
0,5 tbspVaniljsocker
Instructions
1

Mördegsbotten: Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla torra ingredienser och nyp ihop med kylskåpskallt smör till en deg.

2

Tryck ut degen i ett jämnt lager i en form med bakplåtspapper, ca 20x30 cm.

3

Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, tills botten börjar få lite färg på ytan.

4

Citronfyllning: Riv/zesta skalet på citronerna och pressa ur saften i en skål.

5

Vispa ihop ägg och socker. Blanda sedan ned vetemjöl, vaniljsocker och citronjuice/zest.

6

Häll smeten över mördegsbotten och grädda kakan i ca 10-12 minuter. Kakan ska vara kladdig, men inte lös. Låt svalna.

7

Pudra kakan med florsocker när den svalnat något och skär i bitar.

Photo:

Kerstin Eriksson