Grillade rotfrukter med saganaki
Mari Bergman

Grillade rotfrukter med saganaki

45 minEnkelt
233,55 kr
4 portioner15,37 kr per portion
Ugnsgrillade rotfrukter är så gott och dessutom nyttigt. Servera tillsammans med en god, stekt ost, t.ex. saganaki som vi valt i detta recept. Passar perfekt till den ljuvliga basilikadippen. (Tastelines vegokasse v25 2015)

Sallad
50 gSalladsmix
1 stRöd Paprika
1 stSurdegsbröd
Basilikadipp
1 mskVit balsamvinäger
1 tskHonung Flytande
0,5 stCitron
0,5 dlOlivolja
0,5 tskFlingsalt
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 klyftaVitlök Vanlig
0,5 stBasilika - färsk
Grillade rotfrukter
300 gPalsternacka
3 klyftaVitlök Vanlig
2 tskFlingsalt
400 gVanliga morötter
1 mskHonung Flytande
2 mskFärsk ingefära
2 krmSvartpeppar Malen
4 mskOlivolja
Saganaki
1 mskOlivolja
300 gSaganaki
Instruktioner
1

Grillade rotfrukter: Sätt ugnen på 200 grader.

2

Skala och skär palsternacka och morot i mindre bitar. Skala och riv ingefära och vitlök. Massera in alla rotfrukter ordentligt med olja, honung, salt, peppar, ingefära och vitlök. Rosta i ugn ca 30-35 min.

3

Basilikadipp: Skölj basilikan och riv skalet av en halv citron. Lägg alla ingredienser i en mixerkanna och mixa ihop till en slät sås med hjälp av en stavmixer.

4

Sallad: Skölj salladen och paprikan och dela dem i mindre bitar.

5

Skär bort kanterna på 5 st brödskivor och skär dem sedan i kuber. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek brödkrutongerna gyllene. Häll sedan över dem på lite hushållspapper.

6

Saganaki: Skär osten i skivor. Hetta upp ny olja i stekpannan och stek ostskivorna på båda sidor tills de fått en fin gyllenbrun färg.

Ta ut rotfrukterna och blanda upp med sallad och paprika. Lägg upp på ett fat och toppa med stekt saganaki och krutonger. Servera med basilikadipp.

Näringsvärde: 461 kcal, 34 g protein, 29 g fett, 14 g kolhydrater

Bild:

Susanna Livijn Wexell