Kladdkaka med svarta bönor & salt karamelltopping
Lantmännen

Kladdkaka med svarta bönor & salt karamelltopping

40 minEnkelt
249,75 kr
8 portioner6,70 kr per portion
Fler recept: Kladdkaka, Kladdkaka med daim, Mjölkfri kladdkaka

Salt karamelltopping
50 gMat & Bak Smör
1,5 dlRåsocker Strö
1 dlVispgrädde
0,5 tskFlingsalt
0,5 dlSirap Ljus
1 dlRåsocker Strö
50 gMandelmjöl, (1 dl)
1 tskBakpulver
0,75 dlMellanmjölk
50 gMat & Bak Smör
380 gSvarta Bönor
0,5 dlKakao
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 180°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 18 cm, med smör och kokos eller mandelmjöl.

2

Smält smöret.

3

Skölj bönorna och mixa släta med mjölken i en bunke.

4

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt dem med smält smör i bönmixet, rör ihop en slät smet. Bred ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 min.

5

Smält smöret till karamelltoppingen i en kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka upp och sjud till 122°, rör om då och då så att inte kolan bränner fast i botten. Ringla toppingen över kakan. Strö över flingsalt.

Testa att kolan är klar med termometer eller genom att droppa en klick i ett glas med kallt vatten. Om det går att rulla till en liten boll är den klar.