”Pepparstek” med gräddsås, svamp och ugnsråstekt potatis
Monika Ahlberg.

”Pepparstek” med gräddsås, svamp och ugnsråstekt potatis

30 minEnkelt
262,65 kr
4 portioner47,29 kr per portion
En enkel variant av pepparstek som jag serverar med en gräddsås smaksatt med senap och nystekt svamp.(Monika Ahlbergs matkasse v44)

Ugnsråstekt potatis
3 klyftaVitlök Vanlig
1 kgPotatis Fast
2 mskOlivolja
2 krmFlingsalt
Gräddsås
1 mskKinesisk soja
2 mskDijonsenap
1 stKöttbuljong
2 dlVatten
2 krmFlingsalt
1 dlVispgrädde
1 krmSvartpeppar Malen
Smörstekt svamp
125 gFärska champinjoner
1 krmFlingsalt
1 mskMat & Bak Smör
Sallad
2 krmFlingsalt
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 dlOlivolja
0,5 dlBalsamvinäger
300 gVanliga Tomater
100 gRomansallat
”Pepparstek”
0,5 tskFlingsalt
500 gFläskfile Färsk
1 mskMat & Bak Smör
2,5 tskGrönpeppar Torkad
Instruktioner
1

Värm ugnen till 225°C. Skär potatisen i tunna skivor (den behöver inte skalas). Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Lägg alltsammans i en ugnsfast form och häll på olivolja. Salta och rör om. Baka i ugn i ca 20-25 minuter. Blanda runt någon gång under tiden.

Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor. Platta ut skivorna lätt. Stöt grönpepparn lätt i en mortel eller smula/ hacka den. Klappa in pepparn i köttskivorna. Ställ åt sidan i en stund. Hetta upp smör i en stekpanna. Stek skivorna i några minuter på varje sida. Vänd dem försiktigt så att pepparn sitter kvar. Salta. Lägg upp biffarna på ett fat och täck med folie så att de hålls varma.

Vispa ur pannan med grädde, vatten och buljong. Tillsätt soja och senap, och låt såsen koka upp. Smaka av med salt och peppar. Häll över såsen till en såssnipa och diska ur samt torka pannan (eller tag fram en ny till champinjonerna).

Hetta upp pannan på nytt. Skiva champinjonerna och lägg dem i den torra och ganska heta pannan. Låt svampen ”svettas” och tillsätt sedan en rejäl klick smör.

Skölj och arrangera salladen på ett vackert fat tillsammans med tomaterna. Vispa gärna ihop en vinägrett (1 del olja, 2 delar vinäger, salt och peppar) och häll den över.

Arrangera biffarna med såsen och svampen, och servera med den ugnsstekta potatisen samt salladen.