Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Chili- och bönröra för heta bönor | ||
1 krm | Salt Fint | |
760 g | Svarta Bönor | |
2 msk | Olivolja | |
4 dl | Vatten | |
1 st | Chilipeppar Röd | |
0,5 krm | Svartpeppar Malen | |
4 klyfta | Vitlök Färsk | |
2 st | Rödlök | |
Gucka som den görs i mexiko | ||
1 st | Chilipeppar Röd | |
2 klyfta | Vitlök Färsk | |
1 st | Lime | |
0,25 st | Koriander - färsk | |
1,5 tsk | Salt Fint | |
4 msk | Olivolja | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
4 st | Avokado | |
1 st | Tomater | |
Fräsch tomatsalsa | ||
2 st | Jalapeno Färsk | |
6 st | Tomater | |
1 krm | Salt Fint | |
2 st | Lime | |
0,5 krm | Svartpeppar Malen | |
4 st | Salladslök | |
1 st | Rödlök | |
4 msk | Olivolja | |
1 st | Koriander - färsk | |
Mangosalsa | ||
0,5 st | Gurka | |
1 st | Chilipeppar Röd | |
4 krm | Salt Fint | |
2 st | Lime | |
1 st | Rödlök | |
1 st | Koriander - färsk | |
2 st | Mango Färsk | |
Mathias heta 40-års-chili | ||
1,2 kg | Högrev | |
4 dl | Vatten | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
4 klyfta | Vitlök Färsk | |
2 tsk | Spiskummin | |
1 tsk | Salt Fint | |
400 g | Krossade Tomater | |
1,5 msk | Anchochili | |
280 g | Bacon Skivat | |
3 msk | Olivolja | |
1 tsk | Torkad oregano | |
1 msk | Lime | |
2 st | Chilipeppar Röd | |
1 msk | Majsstärkelse | |
1 st | Gul lök |
Putsa bort det mesta av fettet från köttet och skär köttet i 3 centimeter tjocka tärningar. Salta med 1 tesked salt och blanda runt köttet i en skål.
Bland samman alla ingredienser till kryddblandningen (anchochili, spiskummin, oregano och vatten). Rör om tills det blir en jämn pasta.
Strimla bacon och stek på medelvärme. Ta upp baconet och lägg åt sidan. Spara baconfettet i pannan.
Bryn köttbitarna i omgångar i lite av bacon fettet och lite olivolja. Under tiden finhackar du lök, vitlök och chili. Upp med köttet.
Fräs lök, vitlök och chili några minuter. Tjoffa ner kryddblandningen och fräs ett par minuter till.
Lägg ner de brynta köttbitarna, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. De sista 5 minuterna har du i baconet.
Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm på chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera genast eller låt stå i kylskåpet i 2–3 dagar. Grytan blir bara godare av det.
Fräsch tomatsalsa
Dela, kärna ur och skär tomaterna i små tärningar. Ta bort det där tråkiga, vita tomat- huset. Skala och finhacka rödlöken. Strimla salladslöken och kärna ur och finhacka jalapeñon.
Moffa ner tomat, lök och jalapeño i en skål. Pressa över limesaft, tillsätt olivolja, salta, peppra och ös i koriander. Rör om för glatta livet.
Mangosalsa
Skala och kärna ur mangon och tärna den eller kör den i matberedaren. Dela gurkan på längden och gröp ur vattnet.
Skär gurkan i småbitar. Finhacka rödlök, chili och koriander. Blanda ihop i en skål. Tillsätt rivet limeskal och pressad limejuice. Sedan smakar du av med salt!
Guacamole
Kärna ur tomat och chili och finhacka. Kärna och gröp ur avokadorna och hacka eller mosa dem i en skål. Blanda i tomathacket.
Pressa över limesaften och strössla chili över avokadon och tomaterna. Skeda runt.
Riv ner vitlöken och smaka av med salt och svartpeppar.
Hacka koriandern och blanda runt med olivoljan i guacamolen.
Chili- och bönröra
Skala och hacka rödlök, chili och vitlök. Stek godsakerna i olivolja i en stekpanna tills de mjuknat lite grann.
Skölj och sila av de svarta bönorna ordentligt och häll sedan över bönorna i stekpannan tillsammans med löken. Fräs någon minut.
Häll på vatten, sänk till medelvärme och låt röran sjuda tills allt vatten ångat bort. Mixa med en mixer eller mosa med en gaffel beroende på hur lättuggat du vill ha det. Salta och peppra som du vill.
Recepten är hämtade ur boken "Söndagsmiddag - Riddarna runt det operfekta bordet" som är skriven av Sanna Lundell och Ann Söderlund. Bokes ges ut av "The Book affair" och är fotad av Erica Wessman
Bild:
Erica Wessman
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Svartpeppar Grovmalen 41g Kockens
2 Tomat Plommon baby Klass1 250g
1 Spiskummin Malen 33g Kockens
2 Krossade Tomater 390g Garant