Vegetarisk bouillabaisse

Vegetarisk bouillabaisse

1 t 30 minEnkelt
408,05 kr
6 portioner28,04 kr per portion
Vegetarisk bouillabaisse, en version full av grönsaker, med potatis istället för fisk och ugnsbakad, skivad fänkål ovanpå för att imitera kräftor. Här serverad med aioli. Obs! I originalreceptet används ett torrt vitt vin.

Ugnsbakad fänkål
1 krmSvartpeppar Malen
1 mskOlivolja
1 stFänkål Färsk
1 tskHavssalt
Aioli
1 krmSvartpeppar Malen
1,5 dlOlivolja
0,25 stCitron
2 stÄgg
2 klyftaVitlök Vanlig
1 dlRapsolja
1 tskHavssalt
800 gKrossade Tomater
0,3 stFärsk timjan
4 klyftaVitlök Vanlig
400 gVita Bönor
2 tskFänkål Krydda
1 stGrönsaksbuljong
2 stPalsternacka
2 stPotatis
1 stFänkål Färsk
1 stSjögräsark
3 stVanliga morötter
2,5 dlMatlagningsvin Vitt
1 tskHavssalt
4 mskOlivolja
1 gSaffran
1 tskAnis
0,5 tskSvartpeppar Malen
2 stGul lök
5 dlVatten
Instruktioner
1

Värm ugnen till 225° och klä en plåt med bakplåtspapper. Koka upp buljongtärning (eller pulver) + vatten i en liten kastrull, ta bort den från värmen, tillsätt saffran och låt dra medan du förbereder soppan.

Hetta upp olivoljan i en stor gryta på medelvärme. Grovhacka en av lökarna, finhacka den andra och finhacka vitlöken. Lägg lök, vitlök, fänkålsfrön och anisfrön i grytan och fräs i cirka 10 minuter eller tills löken börjar mjukna. Skär morötter och palsternackor i tjocka halvmånar och potatis och fänkål i lika stora bitar. Lägg grönsakerna i grytan och fräs i ytterligare 5 minuter, tillsätt sedan vinet. Låt alkoholen avdunsta och tillsätt buljong, krossade tomater, nori och timjan, smaka av med salt och peppar. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 45–60 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Rör om då och då så att det inte bränns vid.

Tillsätt mer buljong eller lite vatten om det behövs. Ta bort grytan från värmen och rör ner bönorna. Gör den ugnsbakade fänkålen medan bouillabaissen sjuder. Skär av fänkålsdillen från fänkålen och spara den. Skär resten av fänkålen på längden i 1 ½ cm tjocka skivor, pensla dem med olivolja, krydda med salt och peppar och lägg dem på plåten. Baka i ugnen i 20–30 minuter eller tills fänkålen är mjuk och karamelliserad. Ta ut den ur ugnen och ställ åt sidan.

Aioli: Finhacka vitlöken. Häll äggulor och 1 msk citronsaft i en liten skål och vispa tills allt blandats. Fortsätt vispa kraftigt och tillsätt olivoljan och rapsoljan lite i taget. Smaka av med salt och peppar och rör ner vitlöken.

Servera bouillabaissen toppad med lite ugnsbakad fänkål, rivet apelsinskal, färska örter och en klick aioli. Salta och peppra och servera ett mjukt bröd bredvid.

Bild:

David Frenkiel