Ugnsbakad kolja och lök med brynt smörgräddsås
Mari Bergman

Ugnsbakad kolja och lök med brynt smörgräddsås

30 minEnkelt
442,70 kr
4 portioner50,97 kr per portion
En härlig vardagsrätt som går snabbt att laga och är underbart god att äta. Tips! Om ni köper fryst kolja, tina den gärna i kylen över natten.

Kolja
1 mskMat & Bak Smör
1 krmSvartpeppar Malen
1 tskOlivolja
600 gKolja Färsk
1 krmSalt Fint
1 stRödlök
Tillbehör
1 krmSalt Fint
0,5 stBlomkål
500 gPotatis Fast
Sås
25 gMat & Bak Smör
0,5 stPersilja - färsk
2,5 dlVispgrädde
1 mskHummerfond Buljong
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 stCitron
1 krmSalt Fint
Instruktioner
1

Tina koljan om du köpt fryst fisk.

2

Värm ugnen till 175 grader.

3

Tillbehör: Skala potatisen och koka i saltat vatten i ca 20 min. Dela blomkålen i buketter och koka med potatisen de sista 3-5 min.

4

Kolja: Skala löken och dela i klyftor. Lägg klyftorna i en ugnsfast form. Ringla över lite olja och rosta i ugnen i ca 7 min.

5

Sås: Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Låt smöret bubbla upp ordentligt. Sväng runt kastrullen några gånger så att värmen fördelas jämnt. Efter 1-2 min börjar smöret färgas gyllenbrunt. Tillsätt då grädde och fond. Låt såsen sjuda på svag värme i ca 10 min.

6

Skölj och finhacka persilja. Skölj och riv skalet från citronen. Blanda i en liten skål och ställ åt sidan.

7

Kolja: Ta ut löken ur ugnen och lägg fiskfiléerna i formen bland löken. Krydda fisken med salt och peppar efter smak och klicka över smör. Sätt in i ugnen i ca 10 min.

8

Sås: Tillsätt persilja och citronskal i såsen och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

9

Ta ut fisken ur ugnen och häll över såsen. Servera tillsammans med kokt potatis och blomkålsbuketter.

Styling: Carina Hejde

Näringsvärde: 537 kcal, 29 g protein, 34 g fett, 28 g kolhydrater

Bild:

Nurlan Emir