Teaterbrons Paprikalasagne
Hemmakock

Teaterbrons Paprikalasagne

1 tEnkelt
511,35 kr
8 portioner21,33 kr per portion
Var länge på jakt efter en riktigt god vegetarisk lasagne. Efter att ha haft turen att besöka en restaurang vid namn Teaterbron fick jag äntligen uppleva det. Nöjd som jag var frågade jag efter receptet och fick det. Lasagnen är inte svår att göra och är packad med nyttiga grönsaker.

Paprikahack
1 tskOlivolja, Extra Virgin
3 stPaprika
1 stGul lök
2 krmSalt Fint
Lasagnen
400 gFärska lasagneplattor
100 gRiven Västerbottensost, (2 dl)
Vitsås
0,75 dlVetemjöl
75 gMat & Bak Smör
3 dlVispgrädde
7 dlMjölk
1 krmVitpeppar
2 krmSalt Fint
2 stGrönsaksbuljong
Tomatsås
1 krmSalt Fint
2 tskTimjan - torkad
1 krmSvartpeppar
1 stGul lök
2 tskSambal Oelek
800 gKrossade Tomater
300 gFänkål Färsk
2 klyftaVitlök
2 tskHonung Flytande
Instruktioner
1

Tomatsås: Hacka en lök, vitlök, fänkål och fräs mjuk. Tillsätt krossade tomater, sambal oelek, honung och timjan. Låt småkoka i 30 minuter under lock, gärna längre. Rör om ibland och smaka av med salt och peppar.

2

Värm ugnen till 225 grader.

3

Paprikahacket: Under tiden som tomatsåsen kokar, hacka paprika och lök. Fräs i olivolja i het panna i 10 minuter och låt få färg. Salta.

4

Vitsås: Smält smöret i en gryta, tillsätt mjöl och vispa bort klumparna. Tillsätt grädde, mjölk under omrörning och sedan grönsaksbuljong. Låt koka 5-10 minuter. Red mer om för lös, tillsätt mjölk om för tjock. Smaka av med salt, vitpeppar. Såsen ska smaka mycket!

5

Lägg vitsås i botten på en ugnsform, lasagneplattor, tomatsås och paprikahack, lasagneplattor, vitsås, lasagneplattor, tomatsås och paprikahack, lasagneplattor, vitsås och sist den rivna osten.

6

Kör i ugnen i 25-30 minuter eller tills lasagnen fått färg.

Låt gärna lasagnen vila i 15 minuter innan den äts då den blir fastare och finare att lägga upp på tallrik. Kan göras glutenfri genom att byta ut lasagneplattorna mot glutenfria samt glutenfritt mjöl. Laktosfri genom att använda laktosfria produkter. Vegansk genom att byta ut mejeriprodukter till exempelvis havreprodukter och sirap istället för honung.

Bild:

Björn Larsson Öhman