Tandorilax med gurksallad, ris och broccoli
Mari Bergman

Tandorilax med gurksallad, ris och broccoli

30 minEnkelt
358,70 kr
4 portioner55,37 kr per portion
Indisk matlagning är lite speciell och jag har verkligen försökt att luska fram hemligheten bakom dem fantastiska doftsensationerna som kommer ut från dem indiska köken, men det är svårt att få en indisk kock att avslöja sin magi så då får man helt enkelt laborera fram sin egen variant. Vitlök och ingefära hackades och blandades ihop med yoghurt, tomatpuré, citronsaft och typiska indiska kryddor som garam masala och spiskummin. Resultatet blev en riktigt god tandoriliknande kryddpasta som passar perfekt till veckans lax, men funkar givetvis lika bra till kyckling och grönsaker.

Tillbehör
1 stBroccoli Färsk
3 dlBasmatiris
Gurksallad
0,5 tskSalt Fint
1 stGurka
2 krmSvartpeppar Malen
1 stMynta - färsk
200 gMatlagningsyoghurt Turkisk
Tandorilax
2 tskGaram Masala
1 mskChilipulver
0,2 stFärsk ingefära
1 tskSpiskummin
500 gLaxfilé
2 mskRapsolja
200 gMatlagningsyoghurt Turkisk
3 klyftaVitlök Vanlig
1 tskKoriander - torkad
1 mskTomatpuré
1,5 tskSalt Fint
0,5 stCitron
Instruktioner
1

Tandorilax: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda garam masala, spiskummin, koriander, chilipulver och salt med yoghurt i en stor bunke. Skala och riv ingefära och vitlöksklyftor. Blanda tillsammans med yoghurten och tillsätt olja, tomatpuré och citronsaft. Blanda runt ordentligt.

2

Skär laxen i ca 5 cm kuber och blanda ner i tandorimarinaden. Lägg över allting i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 20 min.

3

Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på paketet och koka upp en kastrull med vatten till broccolin.

4

Gurksallad: Skala gurkan och hyvla den på längden med hjälp av en osthyvel. Ta inte med kärnhuset. Lägg den rivna gurkan i en skål och blanda med yoghurt. Hacka myntan och blanda i. Smaka av med salt och peppar.

5

Tillbehör: Skölj och skär broccolin i små buketter. Förväll dem i lättsaltat vatten ca 2-3 min tills de har mjuknat en aning. Servera tandorilaxen tillsammans med gurksallad, ris och broccoli.

Näringsvärde: 684 KCAL 33g Protein 39g Fett 56g Kolydrater

Bild:

Linnea Swärd