Stekt lax med kumminrubb sparris & västerbottenssås
Mari Bergman

Stekt lax med kumminrubb sparris & västerbottenssås

30 minEnkelt
448,70 kr
4 portioner64,94 kr per portion
Stekt lax med riktigt klassiska svenska smaker som kummin och Västerbottensost.

Tillbehör
1 kgDelikatesspotatis
250 gSparris Färsk
1 stCitron
Rubb
1 mskOlivolja
1 tskRåsocker Strö
2 tskFänkål Krydda
1 tskChiliflakes
2 mskMat & Bak Smör
2 tskKummin
1 stCitron
1 tskSalt Fint
Västerbottenssås
0,5 klyftaVitlök Färsk
1 krmSvartpeppar Malen
2 krmSalt Fint
0,5 tskVitvinsvinäger
75 gVästerbottensost
3 dlVispgrädde
Lax
400 gLaxfilé
Instruktioner
1

Tillbehör: Koka potatisen i lättsaltat vatten.

2

Rubb: Lägg råsocker, kumminfrön, fänkålsfrö, chiliflakes, salt och rivet citronskal (bara det gula annars blir det lätt beskt) i en mortel. Mortla ihop kryddorna ordentligt.

3

Skär laxfilén i 4 portionsbitar och ringla lite olja över. Gnid in rubben ordentligt på båda sidor.

4

Hetta upp en panna med olivolja och lite smör. Stek laxfiléerna på båda sidor så att de får en fin gyllenbrun stekyta. Ta en sked och svep smöret som blir kvar i panna över varje laxbit. Sänk värmen och låt laxen bli klar i pannan.

5

Tillbehör: Skär bort den träiga delen av sparrisen och koka upp lite lättsaltat vatten i en vid kastrull. Koka sparrisen 1-2 min.

6

Västerbottenssås: Finhacka eller pressa vitlöken och fräs i lite smör i en kastrull.

7

Tillsätt grädde och låt såsen koka ihop ordentligt. Vispa ner Västerbottensosten lite i taget tills du får en krämig sås. Smaka av med salt, peppar och vinäger.

Servera laxen med kokt potatis, Västerbottenssås, sparris och en citronklyfta.

Bild:

Nurlan Emir