Sötpotatismoussaka
Mari Bergman

Sötpotatismoussaka

1 tEnkelt
453,05 kr
2 portioner44,67 kr per portion
En krämig och god moussaka med sötpotatis, aubergine och nötfärs. Tips, tänk på att vattna ur auberginen innan tillagning genom att strö över lite salt och låt auberginen stå ett litet tag. Smaklig måltid! (Mathems inspirationskasse 2-personer v43 2017)

Färssås
0,5 stRödlök
1,5 krmChiliflakes
2 krmSalt Fint
1 krmKanel Malen
1,5 krmTorkad oregano
0,5 tskHonung Flytande
0,5 mskBalsamvinäger
1,5 mskTomatpuré
0,5 mskOlivolja
200 gKrossade Tomater
1 krmSvartpeppar Malen
1,5 dlVatten
1,5 klyftaVitlök Vanlig
250 gKöttfärs - Nöt
Moussaka
0,5 tskSalt Fint
1 stBakplåtspapper
0,5 stAubergine
500 gSötpotatis
Ostsås
1 dlCreme Fraiche Naturell
2 dlStandardmjölk
0,5 krmSalt Fint
75 gGrana Padano
Sallad
0,5 stRomansallat
0,5 stPaprika
0,5 stPersilja - färsk
1 mskBalsamvinäger
1 mskOlivolja
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Moussaka: Skala sötpotatisen och skölj aubergine. Skiva sötpotatisen och auberginen i ½ cm tunna skivor. Lägg ut aubergineskivorna på ett bakplåtspapper och strö över lite salt. Låt dem ligga och vätskas ur medan du gör såserna. Torka dem sedan torra med lite papper innan du monterar ihop moussakan.

3

Färssås: Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken mjuk. Tillsätt nötfärs, chiliflakes, kanel, oregano, peppar och salt. Fräs under omrörning i ca 2 minuter. Tillsätt tomatpuré, balsamvinäger, honung, krossade tomater och vatten. Låt det puttra ihop i ca 5 minuter.

4

Ostsås: Mixa ihop mjölk, creme fraiche, riven grana padano och salt med hjälp av en stavmixer.

5

Moussaka: Ta fram en långpanna och bred ut lite ostsås i botten. Lägg ett lager aubergineskivor över såsen, fördela ett lager färssås över och sedan ostsås. Lägg sedan ett lager sötpotatisskivor, färssås och ostsås. Avsluta med ett lager aubergineskivor och toppa med ostsås och resten av den rivna osten. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter.

6

Sallad: Skölj och strimla salladen. Skölj och tärna paprika och skölj och hacka persilja. Blanda ihop allt i en skål. Ringla över lite olja och balsamvinäger.

Servera moussakan tillsammans med salladen.

Näringsvärde: 823 kcal. 46 g protein, 43 g fett, 62 g kolhydrater.

Bild:

Lisa Löwenborg