Somriga köttbullar med gräslök i krämig citronsås
Mari Bergman

Somriga köttbullar med gräslök i krämig citronsås

30 minEnkelt
278,60 kr
4 portioner31,62 kr per portion
Köttbullar går att variera i oändlighet och går hem hos både stora och små. I våra sommarköttbullar har vi tillsatt citron, gräslök och purjolök. Det gör dem så friska och goda och ger en smak av sommaren. Servera med en krämig citron- och gräddsås. Mums!

Sås
1 tskHonung Flytande
0,25 stGräslök - färsk
0,5 stCitron
2 tskJapansk soja
3 dlVispgrädde
1 krmSalt Fint
1 krmSvartpeppar Malen
Köttbullar
0,5 stCitron
0,25 stGräslök - färsk
500 gKöttfärs - Nöt
1 klyftaVitlök Vanlig
0,5 mskMat & Bak Smör
0,5 mskOlivolja
1 stÄgg
0,3 stPurjolök
2 krmSvartpeppar Malen
1 tskSalt Fint
Tillbehör
300 gMorötter
500 gPotatis Fast
Instruktioner
1

Tillbehör: Tvätta potatisen och skala morötterna. Skär morötterna i ganska stora bitar. Koka potatis och morötter i saltat vatten.

2

Köttbullar: Skölj och finhacka ca 7 cm purjolök och en vitlök. Skölj och finhacka gräslöken och skölj och riv skal från en halv citron. Blanda alltsammans med färsen i en skål och tillsätt ägg, salt och peppar. Blanda om ordentligt och rulla stora köttbullar.

3

Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek köttbullarna på medelhög värme ca 5 min.

4

Sås: Tillsätt grädde, rivet skal och saft från en halv citron, soja, honung och finhackad gräslök i pannan med köttbullarna. Låt såsen koka ner på låg värme några minuter så att den får en krämig konsistens och kokar in i köttbullarna. Smaka av och krydda ev med lite salt och peppar.

Servera köttbullarna tillsammans med kokt potatis och morötter.

Näringsvärde: 651 kcal, 31 g protein, 44 g fett, 30 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijn Wexell