Recept | Gryta | Frukt/Grönsaker/Rotfrukter

Rödbetsbourguignon

Foto: Johanna Frenkel Rödbetsbourguignon

De flesta känner till Julia Childs klassiska recept på boeuf bourguignon. Hennes version lagas med nötkött och bacon, vi tänkte att det måste finnas ett sätt att förvandla den fylliga grytan till något som är mer i vår smak. Vi använde rödbetor istället för nötkött!

Gör så här:

1. Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnsgryta på medelstark värme.
2. Rör ner hackad gul lök och finhackad vitlök och stek allt mjukt. Skär morötterna i stora bitar, skala och skär rödbetorna i klyftor. Lägg rödbetor, morötter, lagerblad, timjan och salt och peppar i kastrullen och stek i 5 minuter, rör om då och då.
3. Rör ner tomatpuré, rödvin och grönsaksbuljong och låt sjuda på låg värme i 20 minuter.
4. Skölj under tiden linserna under rinnande vatten. Koka upp linserna i 1 liter vatten. Sänk till medelstark värme och sjud sakta i 15–20 minuter. Tillsätt saltet när linserna nästan är klara. Häll av vattnet, lägg på locket och ställ undan så länge.
5. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna, sänk värmen och stek svamp och skalad pärllök mjuka och gyllenbruna, rör om då och då. Krydda efter tycke och smak och ställ undan så länge.
6. Smaka av grytan och tillsätt mer vin, buljong eller örter om du vill. Tillsätt arrowrotredningen. Rör om försiktigt tills såsen tjocknar och blir klar.
7. Tillsätt stekt skivad svamp och pärllök och sjud i ytterligare 10 minuter. Ta upp lagerblad och timjankvistar före servering.
8. Fördela grytan i 4 skålar tillsammans med linserna och strö färsk timjan över.

”Green kitchen stories” är skriven av David Frenkiel och Luise Vindahl. Boken ges ut av Norstedts.

Vi kan tyvärr inte leverera

  • 400 g puylinser
Ca 66,15 kr/port Summa 264,60 kr

Ett recept från:

David Frenkiel och Luise Vindahl - Green kitchen stories

Liknande recept

Kommentera

Blandad frukt!

Köp 7 kg blandad frukt hos oss på MatHem. Vi plockar ihop säsongens finaste frukter åt dig och du får dem bekvämt levererade till dörren.

Klicka här för mer information
Kundtjänst