Nutellasemlor
Malin Andersson

Nutellasemlor

3 tEnkelt
172,70 kr
1 portion70,44 kr per portion
Semla + nutella = sant! För den som inte fallit för smaken av mandelmassa men ändå gillar semlor, kan nutella vara ett alternativ! Baka semmelbullar som vanligt men fyll med nutella istället för mandelmassa.

Till pensling
1 stÄgg
Semmelbullar
1 stÄgg
150 gMat & Bak Smör
12 dlVetemjöl
50 gJäst Söta Degar
1,5 dlStrösocker
0,5 tskSalt Fint
3 dlStandardmjölk
1 krmKardemumma Mald
Fyllning
1 stNötsmör
1 lVispgrädde
Instruktioner
1

Ta fram smöret och låter det bli rumsvarmt.

2

Värm mjölken och kardemumma tills den är fingervarm.

3

Smula ner jäst i en bunke och lös upp med lite av den fingervarma mjölken, tillsätt sedan resten av mjölken.

4

Rör ner socker, salt, smör i bitar och ägg.

5

Tillsätt lite vetemjöl i taget, och bearbeta 10 minuter tills degen känns smidig och lite åt det kladdigare laget. Mängden mjöl kan variera från deg till deg, så känn efter.

6

Täck bunken med en kökshandduk och jäs till dubbel storlek i 45-60 minuter.

7

Sätt ugnen på 220 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 18 delar.

8

Rundriv bullarna (forma släta bullar genom att dra i degen och vika skarvarna neråt tills du får en slät yta). Placera 9 st bullar på 2 plåtar och låt jäsa i 45-60 minuter under kökshandduk eller plastfolie.

9

Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter, tills semlorna blivit gyllene. Låt svalna på galler.

Fyllning

1

Ta fram nutellan ur kylen om du förvarat den där. Då hinner den bli rumsvarm och enklare att bre ut på semlorna.

2

Vispa grädden.

3

Skär ett lock på semlorna. Bred ut ett så tjockt lager nutella du önskar på bullarnas underdel.

4

Spritsa/bred ut grädde på nutellan. Sätt på locket och toppa med siktad florsocker.

Bild:

Kerstin Eriksson