Nötfärsbiffar med basilikarostad potatis och kantarellfräs
Mari Bergman

Nötfärsbiffar med basilikarostad potatis och kantarellfräs

40 minEnkelt
563,20 kr
4 portioner36,57 kr per portion
På hösten så börjar längtan och suget efter lite mer värmande och matiga hösträtter. Receptet på färsbiffar med basilikarostad potatis och krämigt kantarellfräs passar perfekt till hösten! Smaklig måltid!

Potatis
1 krmSalt Fint
2 mskOlivolja
700 gPotatis
0,5 stBasilika - färsk
1 stCitron
Kantarellfräs
2 mskVatten
200 gKantareller
1 klyftaVitlök Vanlig
1 stRödlök
1 krmSvartpeppar Malen
1 krmSalt Fint
0,5 dlCreme Fraiche Naturell
1 mskMat & Bak Smör
Biffar
1 mskMat & Bak Smör
1 stÄgg
1 tskSalt Fint
2 krmSvartpeppar Malen
0,5 dlStröbröd
500 gKöttfärs - Nöt
1 mskDijonsenap
1 mskVatten
1 mskOlivolja
Inlagd gurka
0,5 stGurka
1 krmSalt Fint
1 mskVitvinsvinäger
1 mskRapsolja
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Potatis: Skölj potatisen och skär den i 1 cm tjocka skivor. Skölj och finhacka basilika. Blanda samman potatis, basilika, olja samt salt efter smak på en ugnsplåt.

3

Dela citronen på mitten och lägg halvorna på plåten med snittytan upp. Rosta i ugn i ca 30 min.

4

Inlagd gurka: Skiva gurkan tunt och lägg i en skål. Tillsätt olja, vinäger och salt. Blanda om och låt stå till servering.

5

Kantarellfräs: Rensa kantarellerna och dela dem i mindre bitar. Skala och strimla löken och skala och finhacka vitlöken.

6

Biffar: Blanda samman ägg, ströbröd, vatten, senap, salt och peppar i en bunke och låt det svälla i 2 min. Tillsätt sedan färsen och blanda om ordentligt. Forma 4 st biffar.

7

Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek biffarna på medelhög värme i ca 2-3 min på båda sidor så att de får en fin gyllenbrun stekyta. Sänk sedan värmen och låt steka ytterligare i 5 min. Lägg över dem på ett ugnssäkert fat och förvara i ugnen medan du steker kantarellerna.

8

Kantarellfräs: Torka ur pannan och hetta upp nytt smör. Fräs kantareller, lök och vitlök tills vätskan kokat in. Tillsätt creme fraiche och vatten och krydda med en nypa salt och peppar. Låt det koka ihop till en krämig konsistens.

Ta ut potatisen och pressa över saft från de grillade citronerna. Var försiktig så att du inte bränner dig. Servera biffarna med den rostade potatisen, kantarellfräs och inlagd gurka.

Näringsvärde: 660 kcal. 34 g protein, 39 g fett, 41 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijn Wexell