Moussaka med sötpotatis & aubergine
Kokbok

Moussaka med sötpotatis & aubergine

5 minEnkelt
310,90 kr
4 portioner28,88 kr per portion
Den italienska lasagnens flottiga grekiska släkting är fylld med linser, vilket gör den till en mycket mättande middag. I vanliga fall gratineras moussakan med ett berg av ost överst, men vi hoppade över det och gjorde en vegansk béchamelsås i stället. Vår variant är lika fyllig och blir en riktigt värmande måltid. Receptet är hämtat ur boken "Green kitchen travels" av David Frenkiel och Luise Vindahl (Norstedts).

Lins- och tomatsås
2 mskOlivolja, Extra Virgin
250 gGröna Linser Torkade
400 gKrossade Tomater
6 dlVatten
2 tskTorkad oregano
2 mskTomatpuré
1 tskKanel Malen
1 tskHavssalt
2 klyftaVitlök
1 stGul lök
Vegansk béchamel
0,5 tskHavssalt
2 mskOlivolja, Extra Virgin
5 dlHavredryck Naturell
0,25 tskMuskot Hel
0,6 dlKikärtsmjöl
1,5 krmSvartpeppar Malen
Till servering
100 gBöngroddar
Lager
2 stAubergine
2 mskOlivolja, Extra Virgin
2 stSötpotatis
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader. Skiva aubergine och sötpotatis riktigt tunt.

2

Lägg aubergineskivorna på ett grillgaller på en plåt och pensla dem på ovansidan med ett mycket tunt lager olja. Strö lite havssalt över och rosta dem i ugnen tills de är mjuka och har fått lite färg, cirka 10 minuter beroende på skivornas tjocklek .

3

Lägg sötpotatisskivorna i en skål med kallt vatten tills de ska användas så att de håller sig fräscha och saftiga.

4

Gör lins- och tomatsås så här: Finhacka lök och vitlök. Linserna ska helst ha legat blötlagda i minst 1 timme. Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt gul lök, vitlök, kanel och oregano och stek tills det doftar. Rör om då och då. Tillsätt tomatpuré och rör om tills allt har blandats väl. Tillsätt nu linser, vatten och krossade tomater. Koka upp, sänk till låg till medelhög värme, lägg på locket och låt sjuda i 30-40 minuter, tills linserna är mjuka och såsen har kokat ihop.

5

Gör béchamelsåsen så här: Hetta upp oljan i en liten kastrull på låg till medelhög värme. Tillsätt mjöl och rör om tills blandningen har tjocknat och fått lite färg. Vispa hela tiden, tillsätt hälften av mjölken, vispa, tillsätt resterande mjölk och vispa till en slät sås. Tillsätt lite nyriven muskot och salta och peppra. Koka såsen under ständig vispning tills den kokar upp och tjocknar.

6

Sänk ugnsvärmen till 180 grader. Lägg en tredjedel av aubergineskivorna i botten på en ganska stor ugnsfast form. Lägg hälften av sötpotatisskivorna och lins- och tomatsåsen ovanpå. Upprepa proceduren. Avsluta med resterande aubergineskivor och häll sedan béchamelsåsen över.

7

Gratinera i 35-40 minuter. Kontrollera att sötpotatisen är mjuk genom att sticka in en vass kniv i mitten. Ta ut formen ur ugnen och låt svalna i 30 minuter före servering. Ringla lite olivolja över moussakan om den ser torr ut.

Bild:

Johanna Frenkel