Mexikansk Chili serverad med majsmuffins
Sofia von Porat

Mexikansk Chili serverad med majsmuffins

1 t 30 minEnkelt
519,10 kr
8 portioner18,02 kr per portion
En värmande vegansk chili full med proteiner och härliga kryddor som tinar upp kroppen under kalla dagar. Matiga majsmuffins som passar utmärkt att äta tillsammans med en chiligryta, men som även fungerar utmärkt som ett gott mellanmål.

Chili
50 gGrön Jalapeno, (2 st)
0,5 tskSvartpeppar Malen
1 mskSirap Lönn
6 klyftaVitlök
380 gSvarta Bönor
1,5 tskSalt Fint
1 stGul lök
3 mskChilipulver
2 mskLimejuice - råpressad
1 krmNejlikor Malda
25 gChilipeppar Färsk, (1 st)
800 gKrossade Tomater
180 gPuylinser, (2 dl)
9 dlVatten
2 tskSpiskummin
1 mskOlivolja, Extra Virgin
380 gKidneybönor
1 mskTorkad oregano
Muffins
0,75 dlStrösocker
2 tskBakpulver
200 gMajskorn, (2 dl)
0,5 tskBikarbonat
1 mskÄppelmos
2 dlVetemjöl
2 tskÄppelcidervinäger
2 mskKokosolja
2 dlHasselnötsdryck
0,5 tskSalt Fint
2 dlMajsmjöl
Instruktioner
1

Börja med att skala och hacka löken, dela chilin på mitten, kärna ur och finhacka. Skicka jalapeno tunt samt skölj och låt kidneybönor och svarta bönor rinna av. Fräs lök, grön chilipeppar och jalapeño i olja och salt i en stor kastrull i ca 5 min. Tillsätt vitlök och kryddor och stek i 1 minut.

2

Sätt ugnen på 175°C. Smörj en muffinsplåt med olja. Vispa växtmjölk och äppelcidervinäger i en skål och ställ åt sidan.

3

Häll i vatten och rör om. Tillsätt linser, koka upp och låt koka under lock i 20 min, med omrörning under jämna mellanrum tills linserna är nästan tillräckligt mjuka för att ätas.

4

Majsmuffins (ger cirka 12 stycken): Smörj en muffinsplåt med olja. Vispa växtmjölk och äppelcidervinäger i en skål och ställ åt sidan.

5

Blanda mjöl, majsmjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Gör en grop i mitten och häll i mjölkblandningen, olja och äppelmos, rör ihop till en smet - övermixa inte. Vänd ner majskornen och rör om.

6

Häll smeten i muffinsformarna och baka i ugnen i ca 20 min tills en sticka kommer ut ren. Låt svalna i 10 min och servera tillsammans med en chiligryta.

7

Gryta: Häll i krossade tomater, kidneybönor och svarta bönor. Sänk värmen och låt sjuda under lock i ca 30 min. Rör om med jämna mellanrum tills linserna är mosiga. Häll i mer vatten om det behövs.

8

Tillsätt lime och lönnsirap, smaka av med kryddor. Låt gärna chilin stå och dra i ca 10 min innan servering.

Bild:

Sofia von Porat