Marockanska köttbullar i kryddig tomatsås
Mari Bergman

Marockanska köttbullar i kryddig tomatsås

40 minEnkelt
264,50 kr
4 portioner38,24 kr per portion
Supergoda köttbullar med smak av Marocko. Gillar man lite mildare smak går det bra att hoppa över chilin i tomatsåsen.

Tomatsås
1 krmChiliflakes
1 mskBalsamvinäger
1 krmSalt Fint
2 klyftaVitlök Vanlig
1 tskSpiskummin
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 stKoriander - färsk
2 mskGrönsaksbuljong
1 mskOlivolja
1 mskTomatpuré
0,5 stCitron
1 tskHonung Flytande
1 dlVatten
800 gKrossade Tomater
2 krmKanel Malen
0,5 stGul lök
Tillbehör
35 gSalladsmix
3 dlBasmatiris
Köttbullar
0,5 stKoriander - färsk
1 dlMatlagningsyoghurt Turkisk
0,5 stCitron
1 mskOlivolja
1,25 tskSalt Fint
1 tskSpiskummin
500 gKöttfärs - Nöt
1 klyftaVitlök Vanlig
Instruktioner
1

Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på förpackningen.

2

Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök och vitlök tillsammans med spiskummin, kanel och chiliflakes utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré och balsamvinäger och fräs ytterligare 30 sek under omrörning. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljong och honung och låt såsen småputtra under lock medan du gör köttbullarna.

3

Köttbullar: Blanda färsen i en bunke med salt, spiskummin, finhackad koriander, riven vitlök och citronskal samt yoghurt. Blanda väl och forma köttbullar med vattensköljda händer.

4

Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttbullarna på medelhög värme så att de får fin färg runt om. Lägg sedan ner dem i tomatsåsen för att koka klart ca 10 min.

5

Tillsätt rivet citronskal och saft samt finhackad koriander. Smaka av med salt och peppar.

Servera de marockanska köttbullarna i tomatsåsen tillsammans med ris och sköljd salladsmix.

Näringsvärde: 529 kcal, 33 g protein, 16 g fett, 61 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijn Wexell