Magisk misomarinerad sotgrillad lax
Kokbok

Magisk misomarinerad sotgrillad lax

45 minEnkelt
506,75 kr
4 portioner71,84 kr per portion
"I sanningens namn är det här mer av en lördagsrätt än en vardagsrätt, men den är förbluffande snabblagad (om man har ett dygn på sig) och kontrasten mellan den karamelliserade ytan och den råa mitten är inget annat än magisk." Receptet kommer från boken “Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig”, som är skriven av Martina Haag & Clara Block Hane. Boken ges ut av Bonnier Fakta och är fotograferad av Johanna Åkerberg Kassel.

3 tskRåsocker Strö
4 mskSake
300 gRis
2 mskJapansk soja
4 tskMisopasta
1,5 mskFärsk ingefära
600 gFärsk laxfilé
4 mskMirin
200 gSalladslök
Instruktioner
1

Blanda en marinad av ingefära, sake, mirin, soja misopasta och rårörsocker. Skär laxfilén i fyra lika stora bitar. Lägg fisken i en plastpåse och häll såsen i påsen. Låt marinera i 1 dygn i kylskåp, varav sista timmen i rumstemperatur.

2

Sätt på ugnens grillfunktion. Koka riset och grilla salladslök i en grillpanna – eller stek den i en neutral olja i en mycket het stekpanna.

3

Töm laxmarinaden i en kastrull. Plocka upp laxen bit för bit, skaka av marinaden ner i kastrullen och lägg fisken på en plåt med ugnsfolie. Om skinnet är kvar ska det förstås vara nedåt.

4

Grilla laxen absolut överst i ugnen tills ytan blivit karamelliserad och något bränd, medan den är ganska rå inuti. Det tar 8–10 minuter, beroende på ugnsvärme och laxens tjocklek. Du måste passa hela tiden och dessutom sätta en trägaffel i ugnsluckan så att den inte stängs helt. Då får nämligen ugnen panik och kämpar hårdare och hårdare för att grillen ska bli tillräckligt het.

5

Under tiden ber du din kompis att hastigt koka upp den resterande marinaden och lägga upp det varma riset på en tallrik. Lägg laxen ovanpå, därefter salladslöken och såsen hälls i droppar på riset och laxen, men täck inte helt.

Bild:

Johanna Åkerberg Kassel