Lyxig kolapaj med två sorters kola

Lyxig kolapaj med två sorters kola

3 tEnkelt
217,70 kr
14 portioner5,99 kr per portion
Paj med kola i två lager som samsas i ett pajskal. Mycket mäktig. Receptet är beräknat för 14 personer (skriv in "14" i portioner för korrekt enheter i receptet). Kommentar: Om man vill kan man med fördel byta ut Digestive till t.ex Maryland Cookies för ännu mer chokladig smak.

Fyllning 1: Mörk chokladkola
1,5 dlVispgrädde
50 gMat & Bak Smör/Margarin
1 dlSirap Mörk
0,5 tskÄttiksprit
1,5 dlStrösocker
2 mskKakao
Fyllning 2: Ljus chokladkola
50 gMat & Bak Smör/Margarin
1,5 dlVispgrädde
1 dlSirap Ljus
1,5 dlStrösocker
0,5 tskÄttiksprit
100 gVit Blockchoklad
Pajskal
200 gDigestive original
75 gMat & Bak Smör/Margarin
Instruktioner
1

Mixa kakorna till smulor. Går lättast i matberedare eller lägg kakorna i en plastpåse och kavla tills det är som mjöl.

2

Smält smöret.

3

Blanda kaksmulet med smöret.

4

Tryck ut smulorna i en pajform, gärna med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt 30 min.

Mörk chokladkola

1

Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull (ca 2 liters).

2

Koka på medelvärme ca 15 min. Smeten ska bubbla rejält. Rör ett par gånger så det inte bränns i botten. Gör kulprovet (Droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten. Om det går att forma kolamjuksega kulor är smeten klar.) eller tills baktermometern visar 120°.

3

Dra kastrullen från värmen.

4

Rör smör och ättikssprit.

5

Häll kolan i pajskalet.

6

Ställ kallt ca 30 min.

Vit chokladkola

1

Blanda grädde, socker och sirap i en stor kastrull.

2

Koka på medelvärme ca 15 min. Smeten ska bubbla rejält. Rör ett par gånger så det inte bränns i botten.

3

Hacka chokladen.

4

Gör kulprovet (Droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten. Om det går att forma kolamjuksega kulor är smeten klar.) eller tills baktermometern visar 120°.

3

Dra kastrullen från värmen.

4

Blanda i smör och ättikssprit.

5

Blanda ner hackade chokladen.

6

Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan.

7

Ställ kallt ca 30 min.

Det är gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras så smakerna kommer fram. Pudra gärna över kakao eller florsocker. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde till.

Bild:

Ulf Svensson