Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Fyllning 1: Mörk chokladkola | ||
1,5 dl | Vispgrädde | |
50 g | Mat & Bak Smör/Margarin | |
1 dl | Sirap Mörk | |
0,5 tsk | Ättiksprit | |
1,5 dl | Strösocker | |
2 msk | Kakao | |
Fyllning 2: Ljus chokladkola | ||
50 g | Mat & Bak Smör/Margarin | |
1,5 dl | Vispgrädde | |
1 dl | Sirap Ljus | |
1,5 dl | Strösocker | |
0,5 tsk | Ättiksprit | |
100 g | Vit Blockchoklad | |
Pajskal | ||
200 g | Digestive original | |
75 g | Mat & Bak Smör/Margarin |
Mixa kakorna till smulor. Går lättast i matberedare eller lägg kakorna i en plastpåse och kavla tills det är som mjöl.
Smält smöret.
Blanda kaksmulet med smöret.
Tryck ut smulorna i en pajform, gärna med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt 30 min.
Mörk chokladkola
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull (ca 2 liters).
Koka på medelvärme ca 15 min. Smeten ska bubbla rejält. Rör ett par gånger så det inte bränns i botten. Gör kulprovet (Droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten. Om det går att forma kolamjuksega kulor är smeten klar.) eller tills baktermometern visar 120°.
Dra kastrullen från värmen.
Rör smör och ättikssprit.
Häll kolan i pajskalet.
Ställ kallt ca 30 min.
Vit chokladkola
Blanda grädde, socker och sirap i en stor kastrull.
Koka på medelvärme ca 15 min. Smeten ska bubbla rejält. Rör ett par gånger så det inte bränns i botten.
Hacka chokladen.
Gör kulprovet (Droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten. Om det går att forma kolamjuksega kulor är smeten klar.) eller tills baktermometern visar 120°.
Dra kastrullen från värmen.
Blanda i smör och ättikssprit.
Blanda ner hackade chokladen.
Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan.
Ställ kallt ca 30 min.
Det är gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras så smakerna kommer fram. Pudra gärna över kakao eller florsocker. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde till.
Bild:
Ulf Svensson