Lutfisk med ärter
Per Morberg

Lutfisk med ärter

1 tEnkelt
312,70 kr
4 portioner50,99 kr per portion
Tillagningstid 1 timme + 4 timmar för blötläggning. Enligt mina släktingar i Norrland ska det vara ärter på burk till lutfisk. Det är något speciellt med just dem till lutfisk, påstår de. Men det blir snyggare på bild med frysta ärter för de har så härlig grön färg. Egentligen är nog vitsåsen viktigare. Och en och annan tycker kanske att knaperstekt bacon är tillbehöret nummer ett. Själv tycker jag att baconet förtar lutfiskens milda fina smak.

4 tskSalt Fint
2 kgLutfisk
Vitsås
2 mskMat & Bak Smör
1 dlVispgrädde
3 dlStandardmjölk
1 krmSalt Fint
0,5 krmMuskot Malen
2 mskVetemjöl
1 krmSvartpeppar Malen
Tillbehör
400 gMat & Bak Smör
1 krmKryddpeppar Hel
0,5 krmSvartpeppar Malen
250 gGröna Ärtor
Instruktioner
1

Lägg lutfisken i en bunke och häll på rikligt med vatten. Låt den ligga i blöt i 3-4 timmar, byt vatten några gånger under tiden.

2

Värm ugnen till 200 grader. Ta upp fisken och lägg den med sidan där skinnet suttit nedåt i en ugnsform. Strö över saltet och täck med aluminiumfolie. Sätt in formen i ugnen och ugnsbaka fisken i 40-50 minuter.

3

Gör såsen under tiden. Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet. Vispa tills mjölet löst sig. Tillsätt mjölk och grädde och vispa tills mjölet löst sig. Tillsätt mjölk och grädde och vispa till en slät sås. Låt sjuda på svag värme i 5-10 minuter. Vispa eller rör ofta så att såsen inte bränner fast i botten. Smaka av med salt, peppar och muskot.

4

Skira smöret genom att smälta det på svag värme i en kastrull. Rör inte om under tiden. Häll över det i en bunke, låt stå en stund och ta sedan vara på¨det klara fettskiktet, släng bottensatsen.

5

Koka ärterna i lättsaltat vatten.

6

Ta ut fisken ur ugnen, häll av vattnet och servera med vitsåsen, ärterna, det skirade smöret och grovkrossad krydd- och svartpeppar.

Recepten är hämtade från Per Morbergs bok "MORBERG firar jul" (Bonnier Fakta)

Bild:

Martin Löf