Recept | Huvudrätt | Lamm

Lammsautè med tomat och blandade grönsaker

Lammsautè med tomat och blandade grönsaker

Lammsautè med tomat och blandade grönsaker

Ingredienser

Visa inköpslista
port
Gör så här:

För köttet
Förvärm ugnen till 180 grader.
Skala och hacka löken. Putsa köttet och skär bort eventuella nerver och senor och skär sedan köttet i ganska stora bitar. Bryn köttet i en gjutjärnspanna/emaljerad kastrull med olivolja i botten, salta och bryn inte längre än 3-4 minuter, så alla köttbitar får lite färg. Tillsätt löken, vitlöken och rör runt. Pudra på mjölet och låt det hela sjuda i ytterligare 5 minuter. Tillsätt tomatpurén, häll över ett halvt glas vatten och tillsätt sedan tomatkrossen. Lägg i ”le bouquet garni” och höj värmen något. Sätt på ett lock och låt grytan sjuda i 1,5 timme. Efter ca 1,5 timme så kontrollera att köttet känns mört och att tomatsåsen tjocknat till. Salta och peppra eventuellt vid behov.

För grönsakerna
Skala och hacka vitlöken.
Skala morötterna och den lilla kålroten. Dela dessa sedan i mindre bitar. Skala schalottenlökarna. Tina de gröna små ärtorna om ej på burk och skär haricots verts i mindre bitar, på hälften. Glasera grönsakerna enligt följande: lägg lök, kålrot och morötterna i en låg kastrull. Blöt ned grönsakerna med lite vatten under värme, tillsätt smöret, salt och socker. Lägg på smörpapper som täcker kastrullen som ett lock. Låt det koka livligt, tills all vätska dunstat bort. Under tiden så koka upp rejält med grovsaltat vatten i en annan kastrull, där ärtorna (färska) och haricots verts skall blancheras snabbt.
Låt alla grönsaker sedan vila, tills det är dags för servering, men innan servering skall alla grönsaker snabbt hettas upp, liksom köttgrytan/köttet.
Lägg upp köttgrytan på tallriken och häll grönsakerna över. Eller servera grönsakerna bredvid.

Chefskockens tips
Denna rätt går att göra dagen innan och sedan värma upp, till och med att det är en fördel, då köttet kan bli än mörare på det sättet.

Recept från Mutti

Liknande recept

Kommentera

Blandad frukt!

Köp 7 kg blandad frukt hos oss på MatHem. Vi plockar ihop säsongens finaste frukter åt dig och du får dem bekvämt levererade till dörren.

Klicka här för mer information
Kundtjänst