Lammfilé med timjan och gröna ärter

Lammfilé med timjan och gröna ärter

30 minEnkelt
1 054,60 kr
6 portioner154,89 kr per portion
Lamminnerfilé är bland det godaste som finns i köttväg, obeskrivligt mört och väldigt smakrikt. Lamminnerfiléerna är också lätta att tillaga snabbt då de är väldigt små och det går snabbt att steka. Det här är en rätt som kom till en sådan där dag när man är full av inspiration och testar nytt, det blev makalöst bra med den här krämiga ärthistorian till.

600 gGröna Ärtor Frysta
150 gParmesanost
2 krmSalt Fint
2 klyftaVitlök Färsk
1 stFärsk timjan
1 dlMatlagningsvin Vitt
1 mskKycklingfond
50 gPinjenötter
40 gMat & Bak Smör
3 dlVispgrädde
2 krmSvartpeppar Malen
250 gKörsbärstomater
1 kgLammfilé
Instruktioner
1

Börja med att ta fram lammfiléerna. Låt dem gärna ligga framme i rumstemperatur i någon halvtimme före stekning.

2

Finhacka vitlöken, ta fram ärterna ur frysen, finhacka timjan, riv osten och klyfta tomaterna.

3

Krydda lammet med salt och peppar. Hetta upp en stor stekpanna och lägg i smöret.

4

När smöret har tystnat, lägg i lammfiléerna och stek på hög värme. Stek i cirka 2 minuter på varje sida, det smakar bäst när köttet är rosa. Ta upp lammfiléerna och lägg på en skärbräda att vila.

5

Sänk värmen till medelvärme. Tillsätt pinjenötterna i pannan och låt dem steka i cirka 30 sekunder. Tillsätt vitlöken och låt den också steka i 30 sekunder. Häll på vin, grädde, fond och timjan, låt det koka ihop i 4 minuter.

6

Tillsätt ärterna och låt dem tina i såsen.

7

Häll i tomater och ost när ärterna har tinat och rör tills osten har smält.

8

Skiva upp lammet. Lägg lammet ovanpå ärterna, antingen på ett stort fat eller på tallrikar.

Receptet kommer från boken ”Fest på 30 minuter” som är skriven av Jessica Frej. Boken ges ut av Bonnier Fakta och är fotograferad av Johanna Åkerberg Kassel.

Bild:

Johanna Åkerberg Kassel